Coronavirus
Societat Salut 15/01/2024

Acabo de passar el covid però encara no em trobo bé

Els símptomes poden persistir durant dies o setmanes després de donar negatiu a la prova, fins i tot per als que no desenvolupen la forma persistent del virus

Dani Blum / The New York Times
3 min
Les afectades de covid persistent pateixen un ventall de símptomes incapacitants, com les cefalees, la pèrdua de memòria o la febre.

Nova YorkHa passat una setmana des que dones negatiu a la prova del covid, però no acabes de trobar-te bé. El test ràpid insisteix que al teu cos ja no hi ha restes del virus, però els símptomes no semblen haver-te abandonat: persisteixen la fatiga, la tos o la sensació general de malestar. Organismes com els Centres per al Control i la Prevenció de Malalties dels EUA estableixen que si els símptomes continuen durant quatre setmanes, es pot començar a identificar un covid persistent. Però per a algunes persones hi ha una etapa intermèdia confusa, en la qual encara es manté el malestar de la malaltia, sense que s'arribi a desenvolupar la forma persistent del virus, explica Peter Chin-Hong, metge infectòleg de la Universitat de Califòrnia.

"Moltes persones es recuperen molt ràpidament" després d'una infecció per covid, assegura Ziyad Al-Aly, epidemiòleg clínic de la Universitat de Washington. Però a molta gent "els pot costar dues, tres, quatre setmanes recuperar-se del tot", afegeix. Això és el que podria estar passant.

Per què encara em trobo malament?

El sistema immunitari de la majoria de les persones es calma amb rapidesa després de combatre el virus del covid. En alguns casos, però, roman actiu. Els investigadors no estan del tot segurs de per què passa això. Podria ser perquè queden nivells baixos del virus o perquè el sistema encara actua com si el virus continués sent-hi, fins i tot si ja ha desaparegut, explica Chin-Hong.

De fet, no és estrany que certs símptomes persisteixin després de qualsevol infecció viral, afegeix Joseph Khabbaza, pneumòleg i metge de cures intensives de la Clínica Cleveland. Per exemple, pot persistir la inflamació: les vies respiratòries de les persones es poden inflar i causar sibilàncies o tos, o els sins paranasals es poden inflamar i provocar congestió.

La fatiga per covid pot durar setmanes en algunes persones, fins i tot després de donar negatiu a la prova. El covid també pot continuar alterant la manera com dormim, cosa que et pot fer sentir encara més esgotat. "Et quedes amb aquest esgotament gairebé paralitzant –explica Chin-Hong–. No estàs completament bé i t'esforces, intentes anar al gimnàs i no ho pots fer".

Com més greus hagin estat els símptomes durant la malaltia més temps poden durar, assegura Chin-Hong. A més, l'infectòleg assegura que alguns dels efectes de la malaltia que s'havien resolt poden fins i tot reaparèixer durant una setmana després de donar negatiu, un fenomen que de vegades també es relaciona amb la teràpia antiviral Paxlovid. Però fins i tot si no en vas prendre, l'esgotament, la tos i els dolors poden aparèixer de nou, segons Chin-Hong, possiblement perquè el teu sistema immunitari encara està en mode de defensa.

Tot i això, no totes les persones amb símptomes prolongats desenvoluparan covid persistent, assenyala Al-Aly, que explica que la majoria de les persones es recuperaran abans d'arribar al mes.

Com puc trobar-me millor?

No hi ha una recepta senzilla ni absoluta per guarir-se després de passar el covid si encara persisteixen alguns símptomes. Majoritàriament, és només qüestió de temps. Però els experts afirmen que es poden fer algunes coses perquè el procés de recuperació sigui més suportable. "Intenta descansar tant com puguis", diu Al-Aly, que explica que el cos encara pot estar intentant estalviar l'energia que necessitava per combatre el virus. Per tant, dormir prou pot ajudar a sentir menys esgotament durant el dia.

Ching-Hong afegeix que, en cas que es vulgui tornar a practicar activitat física, cal començar a poc a poc, especialment si encara se sent esgotament o si els símptomes empitjoren quan es fa exercici. Cal escoltar el cos i no forçar.

Si una persona continua trobant-se malament 30 dies després de donar negatiu, cal posar-se en contacte amb el metge de capçalera, que pot oferir estratègies per controlar els símptomes. Marc Sala, codirector del Centre Integral de Covid-19 de Northwestern Medicine de Chicago, també aconsella revisar si hi ha algun centre mèdic proper, com un hospital de recerca, que s'especialitzi en la recuperació del covid persistent a prop.

Per a moltes persones, els símptomes desapareixeran en qüestió de dies o setmanes, assegura Chin-Hong. Desafortunadament, però, és possible que no sigui "immediatament".

Copyright The New York Times

stats