Catalunya ja ofereix la tercera dosi a tots els majors d'edat

Els temps d'espera van dels tres als cinc mesos, segons la vacuna rebuda i si s'ha passat la infecció recentment

ARA
3 min
Una infermera acabant d’administrar una dosi de la vacuna d’AstraZeneca a una ciutadana a la Fira de Cornellà en una imatge d’arxiu.

BarcelonaDes d'aquest dijous, tothom major d'edat pot demanar cita per posar-se la tercera dosi contra el covid. El departament de Salut ha obert la convocatòria a tota la franja jove, de 18 a 29 anys, que fins ara només estava cridada a vacunar-se si eren cuidadors, persones amb grans dependències o si treballaven en serveis essencials, perquè implicava que feia més de vuit mesos que s'havien vacunat amb la segona. Només 16.000 persones d'aquestes edats han pogut rebre la vacuna de record l'última setmana.

Fins ara, només podien vacunar-se els joves de 18 a 29 anys que havien rebut la segona dosi fa més de vuit mesos, una minoria dins d'aquest grup, ja que la major part va començar la vacunació al juliol, és a dir fa sis mesos.

Els vacunats amb Moderna o Pfizer hauran d'esperar cinc mesos des de la segona injecció per tornar-se a punxar, mentre que els que van rebre Janssen o AstraZeneca només cal que s'esperin tres mesos. Ara bé, si a part d'estar vacunats han passat la infecció recentment, els temps d'espera seran superiors. El ministeri de Sanitat recomana esperar cinc mesos més des del positiu per rebre la injecció extra i no quatre setmanes com s'havia fixat. Amb tot, deixa en mans de cadascú la decisió.

Les autoritats sanitàries confien en la tercera dosi per esmorteïr el cop de la variant òmicron, que tot i ser més lleu és més contagiosa i augmenta el risc de complicacions i mort entre persones de més de 60 anys. Aquest mateix dijous el Centre Europeu de Control i Prevenció de Malalties (ECDC) ha redoblat la pressió per accelerar l'administració de les injeccions extres i fins i tot ha plantejat la possibilitat que tothom, hagi passat el covid o no, la rebi tres mesos després de la segona perquè la situació epidemiològica està descontrolada. Segons l'ECDC, la dosi extra pot estalviar entre 500.000 i 800.000 ingressos hospitalaris a Europa.

468 malalts de covid a les UCI

La sisena onada podria tocar sostre aviat a Catalunya malgrat que hi ha hagut més de 250.000 contagis d'òmicron en l'última setmana, una xifra rècord, i s'han certificat 39 morts per covid al dia de mitjana (271 en l'última setmana). De fet, la incidència acumulada a 7 dies continua disparada en 3.209 casos per cada 100.000 habitants. En canvi, la pressió assistencial va a la baixa. Els centres d'atenció primària (CAP) van atendre dimecres un total de 59.627 pacients de covid, que suposen uns 16.000 menys que dimecres de la setmana anterior i gairebé la meitat del rècord de visites de més de 102.000 del dia 17 de gener.

Als hospitals també afluixa l'arribada de pacients greus. Mentre augmenten els ingressats a planta, amb 66 entrades noves, fins als 2.928, les unitats de cures intensives (UCI) s'allunyen del preocupant llindar dels 500 malalts greus. Aquest dijous hi ha 27 malalts menys i la xifra de crítics cau fins als 468. No obstant això, aquesta reducció també respon als canvis en el sistema de notificació de covid que Salut ha fet per evitar els biaixos informatius. A partir d’ara es deixa clar el motiu d’ingrés a l’UCI per saber si el malalt ingressa per covid (la infecció li causa complicacions) o per una altra patologia i, a més a més, també té covid. Per exemple, s'exclouen les persones que acudeixen a l'hospital per fer una intervenció per una altra patologia i que, en fer-los la PCR protocol·lària, donen positiu. Fins ara entre un 8% i un 10% dels casos corresponien a aquest segon grup.

stats