Salut

Demostrat: no cal fer 10.000 passos al dia per obtenir beneficis per a la salut

Ho conclou un estudi publicat a la revista 'European Journal of Preventive Cardiology' que ha analitzat les dades de més de 200.000 persones

D.S
2 min
La marxa atlètica té un “impacte menor” en les articulacions que el running.

BarcelonaDes de fa anys el missatge que és necessari fer 10.000 passos al dia per dur un estil de vida saludable s'ha repetit infinitat de vegades. Ara, però, una investigació científica ha demostrat que el nombre de passos diaris que hauríem de fer és molt inferior al que es pensava. Segons apunta un estudi observacional on s'han analitzat les dades de 226.889 persones, fent menys de 4.000 passos al dia ja s'observen els primers beneficis per a la salut.

Concretament, la investigació publicada a la revista European Journal of Preventive Cardiology conclou que a partir dels 3.967 passos ja es comença a reduir de manera significativa el risc de mort per qualsevol motiu. De fet, en el cas del risc de morir per alguna malaltia cardiovascular (relacionada amb el cor o amb els vasos sanguinis), les possibilitats de reduir-lo comencen fins i tot abans: a partir dels 2.337 passos.

A la investigació realitzada per professionals de la Universitat Mèdica de Lodz (Polònia) i la Universitat Johns Hopkins (Estats Units) s'ha fet una anàlisi de 17 estudis previs i s'ha constatat com la nova mesura sobre la quantitat de passos diaris necessaris és aplicable tant en homes com en dones independentment de la seva edat i del tipus de clima i temperatura del lloc del món on visqui.

Cada 1.000 passos es redueix un 15% el risc de mort

Tot i aquesta reducció dràstica del nombre de passos necessaris per començar a obtenir beneficis per la salut, el catedràtic Maciej Banach, cap de l'estudi, és molt clar: "El nostre estudi confirma que com més es camina millor", una idea que també defensa la Societat Europea de Cardiologia en un comunicat que ha publicat arran de la repercussió de l'estudi.

La mateixa investigació conclou que un augment de 1.000 passos al dia més dels que es fan habitualment es pot associar a una reducció d'un 15% del risc de mort. De la mateixa manera, si es fan 500 passos addicionals es pot reduir un 7% la possibilitat de morir per una malaltia cardiovascular. Els beneficis per a la salut continuen augmentant, com a mínim, fins que s'arriba als 20.000 passos diaris –l'última xifra que ha analitzat l'estudi.

Tot i aquest increment, els autors de la investigació també expliquen que la relació entre el nombre de passos i l'increment de beneficis per la salut varia en funció de l'edat. Durant l'anàlisi es va observar que les persones adultes menors de 60 anys que caminaven entre 7.000 i 13.000 passos diaris experimentaven una reducció d'un 49% del risc de mort, mentre que en els que superaven la seixantena, es reduïa un 42% el risc si feien entre 7.000 i 13.000 passos al dia.

stats