Salut

Què sabem dels efectes secundaris de la vacuna contra la covid?

Milers de nord-americans creuen que van experimentar efectes secundaris rars, però confirmar-ho és una tasca difícil

Apoorva Mandavilli (The New York Times)
2 min
El calendari vacunal a Catalunya fixa la vacunació de la tos ferina als dos, quatre, sis i divuit mesos d’edat, així com als 6 anys.

Poc després de la seva arribada a finals de desembre del 2020, les vacunes contra la covid van capgirar la pandèmia i van obrir un camí de tornada a la normalitat. Van evitar uns 14,4 milions de morts a tot el món, segons una estimació. En un petit percentatge de persones, també van produir efectes secundaris. Durant més d'un any, el New York Times va parlar amb 30 persones que van dir que havien estat perjudicades per les vacunes. Juntament amb més d'una dotzena d'experts, aquestes persones consideren que els funcionaris federals no estan fent prou per investigar les seves queixes.

Totes les vacunes comporten algun risc d'efectes secundaris. Més de 270 milions de nord-americans van rebre unes 677 milions de dosis de vacunes contra la covid. Això vol dir que els efectes secundaris rars (que es produeixen només en un 0,001% dels pacients) poden haver afectat milers de receptors. De fet, més de 13.000 persones han presentat reclamacions a un fons governamental que compensa pacients per lesions causades per la vacuna. Fins ara, però, només una dotzena han estat compensades, gairebé totes per un problema cardíac causat per les vacunes.

Arran de la investigació, destaquen quatre conclusions: per a la majoria de la gent, els beneficis de les vacunes contra la covid superen els riscos; la vigilància federal ha trobat alguns efectes secundaris, però se'n pot perdre d'altres; demostrar que la vacunació va provocar una malaltia és complicat, i comprendre tota la gamma d'efectes secundaris pot requerir anys.

Els beneficis superen els riscos

Fins i tot les millors vacunes i medicaments tenen alguns efectes secundaris. Això no nega els seus beneficis, ni suggereix que la gent deixi de prendre'ls. A més, les morts per les vacunes són molt rares, malgrat les afirmacions d'alguns teòrics de la conspiració que diuen que han provocat un augment de les taxes de mortalitat.

Per detectar problemes amb les vacunes, les agències federals es basen en múltiples bases de dades. La més gran, el sistema d'informe d'esdeveniments adversos de la vacuna, és útil per generar hipòtesis, però conté relats de danys no verificats. Altres bases de dades combinen registres mèdics electrònics i reclamacions d'assegurances.

Aquests sistemes van detectar problemes de coagulació de la sang associats a la vacuna de Johnson&Johnson i un risc potencial d'ictus després de les immunitzacions amb ARN missatger, que encara s'està investigant.

Reconèixer efectes secundaris

Com es distingeixen les malalties causades per la vacuna de les que haurien passat de totes maneres? Com més rara és la malaltia, més difícil és respondre aquesta pregunta. Els efectes secundaris greus poden aparèixer primer en estudis de vacunes amb animals. Però es van poder fer poques investigacions d'aquest tipus a causa de la cronologia desesperada del 2020. Els assajos clínics de les vacunes tenien la intenció de provar-ne l'eficàcia, però no eren prou extensos per detectar efectes secundaris que només es poden produir en unes poques persones per milió de dosis.

La majoria dels estudis independents d'efectes secundaris no han estat prou grans per detectar esdeveniments rars, ni per excloure la possibilitat que es produïssin. Els funcionaris de salut federals reconeixen quatre efectes secundaris principals de les vacunes contra la covid, més enllà del dolor, la febre i el malestar temporal al lloc d'injecció que poden acompanyar totes les vacunes.

stats