Pandèmia
Societat Salut 31/12/2022

Espanya comença a aplicar controls covid als passatgers de vols xinesos

El primer vol afectat per les mesures del govern espanyol arribarà a Madrid a les sis de la tarda

2 min
Una imatge recent de l'aeroport de Barajas (Madrid).

MADRIDEspanya començarà a aplicar aquest dissabte mateix controls anticovid a tots els passatgers procedents de la Xina. Així ho ha publicat el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) aquest dissabte, que destaca que l'elevada transmissió del coronavirus a la Xina suposa "un preocupant risc epidemiològic [....] que requereix adoptar mesures de caràcter urgent en matèria de vigilància i control sanitari, especialment per detectar noves variants".

Els passatgers que arribin de la Xina hauran de demostrar que tenen un certificat covid-19 digital de la Unió Europea o equivalent i, en cas de no tenir-lo, hauran de disposar d'un certificat de prova diagnòstica d'infecció activa amb resultat negatiu.

Un cop arribats a territori espanyol, les mesures consistiran en una revisió dels documents, així com una revisió visual i de temperatura i la possibilitat de practicar una prova diagnòstica d'infecció activa (antígens o PCR), en cas que la persona no tingui la pauta completa de vacunació. El primer vol afectat per les mesures de control sanitari adoptades pel govern espanyol arribarà a l'aeroport de Madrid a les sis de la tarda i els controls estaran en vigor, en principi, fins al 15 de febrer del 2023.

Tot plegat arriba després que aquesta setmana la Xina hagi aixecat fronteres i a Europa s'hagi obert el debat sobre què fer davant un previsible augment dels viatgers vinguts del gegant asiàtic. "La principal preocupació és la possibilitat que puguin aparèixer noves variants" del virus, va dir ahir la ministra de Sanitat, Carolina Darias. A més, des del ministeri de Sanitat destaquen que la situació "es veu agreujada per la falta de transparència i informació epidemiològica de les autoritats xineses", segons es desprèn de la resolució publicada aquest dissabte.

I si surt positiva?

Si la prova que es realitza a l'aeroport surt positiva, Sanitat explica que s'activaran els protocols de comunicació i coordinació establerts amb els serveis sanitaris de les comunitats autònomes. El conseller de Salut, Manel Balcells, ja va avançar ahir que llavors es farà una prova PCR al viatger i una seqüenciació per determinar el tipus de virus. En el cas dels viatgers que volin a Catalunya, aquesta seqüenciació es farà probablement a l'Hospital de Bellvitge, que és el més pròxim a l'aeroport del Prat, per poder fer-ne el seguiment. "Ho controlaríem des del nostre sistema de vigilància epidemiològica per poder actuar si calgués en cas que es detecti una nova variant", va assegurar.

Amb tot, el Govern ja va dir ahir que Catalunya és partidària d'endurir aquestes mesures anticovid i proposa fer un test d'antígens a tots els passatgers que arribin en vols directes des de la Xina encara que estiguin vacunats, sobretot tenint en compte que la població xinesa ha rebut vacunes diferents de les que s'han administrat a Europa (Sinovac i Sinopharm).

stats