Salut
Societat Salut 23/06/2023

La mascareta també desapareix d'hospitals, CAPs i farmàcies

El ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes acorden per unanimitat deixar la mesura com a recomanació, també a les residències

Ara
2 min
Fins ara, la mascareta era obligatòria per accedir als centres sanitaris.

BarcelonaEl símbol de la pandèmia, la mascareta, també deixa de ser obligatori en hospitals, centres d'atenció primària (CAP) i farmàcies. El ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes han acordat aquest divendres per unanimitat retirar la mesura de protecció individual dels espais sanitaris on fins ara se'n mantenia l'obligatorietat. La decisió, que s'ha pres al Consell Interterritorial del Sistema de Salut amb la majoria dels consellers en funcions, es portarà al consell de ministres per decidir la data a partir de la qual caurà la mesura, que també afectarà les residències, les clíniques de fisioteràpia i els dentistes.

Quan el govern espanyol actualitzi el decret que regula la qüestió, l'ús de la mascareta passarà a ser una mera recomanació si la persona té símptomes compatibles amb una infecció respiratòria (covid, grip o rinovirus, per exemple). Ara bé, a les zones on hi pugui haver pacients immunodeprimits i a les unitats de cures pal·liatives i quiròfans encara serà exigible.

El ple del Consell Interterritorial ha repassat la situació epidemiològica i de vacunació contra el covid i, encara que no figurava a l'ordre del dia, el mateix ministre de Sanitat, José Miñones, ja havia avançat que era possible que s'hi acabés tractant la retirada de la mascareta, perquè els experts en salut pública hi estaven d'acord. "Estem més a prop que sigui un ús recomanat, més que no pas obligatori", va vaticinar el ministre el mateix dia que va anunciar que a partir de l'octubre començarà la campanya de vacunació de reforç dels més grans de 80 anys i professionals sanitaris amb la vacuna catalana Hipra.

La Generalitat ja havia demanat al govern espanyol que la mascareta deixés de ser obligatòria als centres sanitaris, les farmàcies i les residències i es limités a aquells casos "necessaris". És a dir, a persones vulnerables amb símptomes respiratoris. Per exemple, als geriàtrics els treballadors no haurien de dur-la si el resident no té una malaltia respiratòria. La petició la va vehicular la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, a través d'una carta a la comissió de salut pública del ministeri de Sanitat.

stats