La tercera dosi frena els contagis a Catalunya i Salut confia en la vacunació

S’obre la cita per a persones d'entre 40 i 49 anys i el 100% dels positius són d’òmicron, però als hospitals domina la delta

3 min
Persones vacunant-se aquesta setmana al recinte de la Fira de Barcelona.

BarcelonaEls contagis de covid continuen disparats a Catalunya i el departament de Salut confia en les terceres dosis per frenar l’expansió del virus, que s’ha accelerat amb la variant òmicron: el 100% dels nous positius que s’han seqüenciat ho són. Però la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha explicat que les dosis de reforç han fet baixar els contagis en les franges d’edat en què s’han administrat més, sobretot entre els majors de 70 anys –el 88,6% dels vacunats han rebut la tercera punxada– i també en el grup d’entre 60 i 69 anys –el 76,4% dels vacunats se l’han posada–. “L’increment de la incidència s’ha frenat” en aquesta població, ha dit Cabezas. Salut aposta per la vacunació i ja ha obert la cita a les persones d’entre 40 i 49 anys per rebre la tercera dosi, sempre que hagin passat sis mesos des de la segona dosi de Moderna o Pfizer o bé tres mesos per als vacunats amb AstraZeneca o Janssen.

Tot i el creixement “vertiginós” dels contagis d’òmicron, als hospitals domina la variant delta, que encara acumula la majoria dels ingressats. Cabezas ha parlat de “la coexistència de dues onades”: una de delta i una altra d’òmicron. Segons la secretària de Salut Pública, l’òmicron “sembla menys greu”, però ha advertit que si augmenten molt més els contagis –que ara es concentren en la població d'entre 20 i 29 anys– això es notarà als hospitals i a les UCI. En canvi, els centres d’atenció primària (CAP) tenen una pressió pel covid que no s’havia repetit en les onades anteriors: després de les 61.085 visites de dilluns, aquest dimarts en van rebre 52.353. La directora del Servei Català de la Salut (CatSalut), Gemma Craywinckel, ha insistit que si l’afectació del virus és lleu “no cal que el metge et vegi”, perquè així es facilita l’accés al CAP a qui realment ho necessita.

Pel que fa a la mesura de considerar vàlids els tests d’antígens d’automostra –els que es poden fer a casa– sense haver de repetir la prova al CAP, Craywinckel ha admès el “risc” de “picaresca”, perquè algunes persones poden simular que s’han contagiat per obtenir la baixa mèdica laboral. “Esperem que la població respongui amb honestedat i coherència”, ha assegurat Craywinckel, que ha explicat que treballen per tenir un formulari que garanteixi el control dels tests positius fets a casa i saber com estan els pacients. La directora del CatSalut ha reconegut que aquest funcionament també “segur” que implica un infradiagnòstic dels contagis de covid, però ha descartat que les farmàcies facin tests d’antígens professionals per descongestionar els CAP.

Tant Cabezas com Craywinckel han confiat que la setmana que ve es comenci a notar l’efecte de les restriccions per evitar una saturació del sistema sanitari, tot i que la previsió és que se superi el llindar dels 500 ingressats a les UCI per covid. La secretària de Salut Pública ha avisat que la reinfecció –tornar a contagiar-se amb el virus malgrat haver-lo passat– “és possible” amb la variant òmicron, però ha volgut reiterar que l’aposta del Govern és que el 10 de gener els centres educatius “obrin amb normalitat”.

La incògnita dels pacients a les UCI

La directora del CatSalut ha admès que els “crida l’atenció” que Catalunya lideri, amb molta diferència, els ingressos a les UCI per covid a Espanya. Craywinckel ha plantejat que potser els recomptes no són equiparables perquè la sospita que tenen és que les altres comunitats autònomes només incloguin els ingressats que estan intubats, que a Catalunya són el 60% dels ingressats a les UCI. “No tenim una explicació raonable”, ha reconegut. Per acabar, la investigadora del Biocomsc de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) Clara Prats ha apuntat que les vacunes han evitat fins a 10.000 morts de covid a Catalunya, fins a més de 400.000 contagis i fins a 79.000 ingressos als hospitals.

stats