Fertilitat
Societat Salut 15/11/2022

La qualitat de l'esperma ha caigut a la meitat a tot el món en 40 anys

Una investigació que analitza dades de 53 països alerta que des de l'any 2000 s'ha accelerat la reducció dels espermatozoides

ARA
2 min
Un estudi aporta noves dades sobre la fertilitat.

BarcelonaJa fa anys que diversos estudis apunten un descens de la qualitat de l'esperma en humans, però mai fins ara havien inclòs dades de tot el món. Un nou informe ho ha fet i les conclusions confirmen els alarmants resultats. Una investigació publicada aquest dimarts a la revista Human Reproduction Update, que analitza dades de 53 països, conclou que en 40 anys (1978-2018) la concentració de l'esperma ha caigut un 51,6% i el recompte total d'espermatozoides un 62,3%. L'estudi, en què participen experts d'Israel, els Estats Units, Dinamarca i el Brasil, va arrencar el 2017 estudiant els problemes de fertilitat masculina a Europa, Austràlia i Amèrica del Nord, i ara s'ha estès també a Amèrica Central i del Sud, Àsia i Àfrica. A tot arreu s'han obtingut dades similars sobre l'accelerat decreixement de la qualitat de l'esperma.

La investigació indica que els homes en general han passat de tenir una concentració mitjana de 101 milions d'espermatozoides per mil·lilitre el 1973 a 49 milions per mil·lilitre el 2018. Entre el 1973 i el 2000 la caiguda d'espermatozoides avançava a un ritme mitjà d'un 1,16% anual, però a partir d'aquell any la reducció va passar a ser d'un 2,64% de mitjana a l'any, segons alerta l'estudi. Les dades per a Espanya que presenta l'informe es troben en línia amb les de la resta de països analitzats. La investigació no aprofundeix en la causa d'aquesta reducció de la concentració de l'esperma, però segons assenyala en un comunicat Hagai Levine, de l'Escola de Salut Pública Hadassah Braun de Jerusalem i investigador principal del projecte, la davallada podria estar relacionada amb "certs hàbits de vida i els compostos químics al medi ambient" que afecten ja des del desenvolupament fetal.

Amenaça a la "supervivència" de la humanitat

El professor de salut pública de la Universitat de Múrcia Jaime Mendiola, un altre dels investigadors, apunta que aquesta "crisi emergent" no només és preocupant en relació amb la fertilitat masculina, sinó que "també és un indicador de l'estat de salut dels homes, amb nivells baixos associats amb un increment del risc de malalties cròniques i càncer testicular". Els investigadors relacionen la caiguda dels recomptes espermàtics amb una tendència més gran, entre d'altres, a patir alteracions hormonals, defectes congènits genitals, osteoporosi, malalties cardiovasculars, alteracions del son, estrès psicològic i mortalitat. "És un problema seriós que si no es mitiga podria amenaçar la supervivència de la humanitat", alerta Levine, que reclama una "crida urgent per a l'acció global amb la finalitat de promoure un medi ambient més saludable per a totes les espècies i reduir les exposicions i les conductes que amenacen la nostra salut reproductiva".

stats