El TSJC prorroga les restriccions: toc de queda i reunions amb 10 persones fins al 21 de gener

Els magistrats diuen que la justícia no pot ser aliena a "l'enorme magnitud" de la pandèmia

ARA
2 min
La Rambla de Barcelona durant el toc de queda.

BarcelonaToc de queda nocturn i reunions amb un màxim de 10 persones almenys fins al dia 21 de gener. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha donat llum verda a les restriccions que havia demanat el Govern i que la Fiscalia ja havia avalat prèviament, de manera que les mesures que ja estan en vigor es prorrogaran 14 dies més a partir de la nit de dijous a divendres. Així doncs, estarà prohibit sortir de casa de la 1 a les 6 del matí i mantenir trobades amb més de 10 persones, dues decisions que afectaven drets fonamentals i que necessitaven l'aval judicial per aprovar-se. En paral·lel, el Govern ja havia tirat pel dret i havia prorrogat la resta de restriccions en què no es necessita el vistiplau de la justícia: oci nocturn tancat, 50% d'aforament en interiors de restaurants i bars i 70% en comerços, instal·lacions esportives, sales de concerts, teatres, cinemes, auditoris i circs amb carpa.

Amb l'aprovació judicial, a partir de dijous hi haurà límit en les trobades i toc de queda nocturn en tots els municipis catalans de més de 10.000 habitants i amb una incidència acumulada superior als 250 casos per cada 100.000 habitants els últims 7 dies: això afectarà 132 municipis, sis més que fins ara perquè s'hi incorporen Castell-Platja d'Aro, Cunit, el Vendrell, Mont-roig del Camp, Salt i Torroella de Montgrí.

Els jutges donen per bons els arguments del Govern per prorrogar les mesures. Consideren que la justícia "no pot romandre aliena a l'enorme magnitud" dels efectes de la pandèmia, i més encara, diuen, davant les "característiques bastant desfavorables" que s'han produït durant les festes de Nadal. "Per tant, ens trobem davant la preservació de drets fonamentals com la vida, la integritat física i el dret a la protecció de la salut, representatius d'un interès públic comú que, en plena pandèmia, adquireixen un caràcter essencial", sostenen els magistrats, que diuen que aquest ha de ser "el criteri principal a tenir en compte".

El toc de queda afecta 3 de cada 4 catalans

El Govern ja va reconèixer que prorrogar 14 dies les restriccions no era una decisió "agradable ni desitjada", però va dir que és "necessària" per evitar "danys més grans" de la sisena onada. La Fiscalia va canviar d'opinió i sí que va avalar el toc de queda nocturn i la limitació de reunions a 10 persones. No havia fet el mateix el 23 de desembre, quan el Govern va plantejar aquestes restriccions per primera vegada i el ministeri fiscal les va rebutjar perquè no les veia necessàries. Finalment, el TSJC les va aprovar desoint el criteri de la Fiscalia. En aquesta ocasió, quan el Govern ha plantejat prorrogar-les la Fiscalia ha optat per no oposar-s'hi. Aproximadament, el toc de queda continuarà afectant, doncs, tres de cada quatre catalans.

stats