Salut
Societat Salut 22/06/2023

La Vall d'Hebron crea una consulta especialitzada per tractar tumors d'adolescents

Entre els 15 i els 25 anys els tumors es relacionen amb el desenvolupament, amb un abordatge diferent als adults o als infants

Pau Castellote
2 min
La Paola, curada d'un sarcoma d'Ewing que se li va diagnosticar als 15 anys, realitza el seguiment amb la nova consulta.

BarcelonaL'Hospital de la Vall d'Hebron ha posat en marxa una consulta específica per tractar els tumors propis dels adolescents i joves adults d'entre 15 i 25 anys. Se centrarà en patologies relacionades amb el desenvolupament com són els tumors cerebrals, el càncer de tiroides, els tumors dels ossos –com l’osteosarcoma o el sarcoma d’Ewing– i els tumors germinals, que afecten testicles i ovaris.

La nova consulta, per ara integrada a l'Hospital Infantil, combina experts d'oncologia pediàtrica i oncologia mèdica per atendre aquestes patologies independentment de l'edat del pacient. Per aquest motiu, també es tractaran casos d'adults amb tumors pediàtrics i viceversa. L'objectiu, expliquen els seus impulsors, és oferir una atenció especialitzada i conjunta que, a més, disposarà d'un treballador social sanitari, Marc Sánchez, per oferir acompanyament "en una etapa en què les habilitats socials i emocionals es troben en desenvolupament", segons ha definit ell mateix.

En un moment en què els canvis biològics, psicosocials i emocionals s’esdevenen més ràpidament, "el diagnòstic de la malaltia cau com una llosa sobre uns pacients especialment vulnerables", ha corroborat Esther Díaz, supervisora d'infermeria de l'hospital.

La doctora Paula Pérez, adjunta d’oncologia pediàtrica al capdavant del projecte, ha explicat que és "pioner a Espanya", encara que ja s'apliqui en alguns hospitals d'altres països europeus com el Regne Unit, França o Itàlia. La consulta es troba en un estat incipient i caldran més recursos per seguir aprofundint en el model, ha afegit la doctora Macarena González, d’oncologia mèdica, que també colidera la iniciativa.

González considera que la consulta específica "fomenta el coneixement i la investigació d'aquestes patologies minoritàries". Entre els 14 milions de casos de càncer que es diagnostiquen cada any al món, només un 5% afecta menors de 25 anys. La taxa de curació és propera al 80% amb l'abordatge adequat. De moment, la unitat de la Vall d'Hebron està centrada en els tumors sòlids, "els que abasten més del 50% de les patologies oncològiques patides pels pacients d'aquesta franja d'edat", segons Pérez. L'hospital pretén expandir més endavant el model a altres malalties patides en aquesta franja d'edat, com la leucèmia.

A part del treballador social sanitari, que s’ha sumat a l’equip gràcies al suport de l’AFANOC (Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya), la consulta incorporarà una infermera de pràctica avançada específica per a adolescents i joves adults, i pretén ubicar-se en un espai específic per aquests pacients per afavorir la intervenció social i el seguiment. La consulta, que es va posar en marxa com a projecte pilot el 2022, ja està visitant cada setmana entre 10 i 12 pacients, i li arriben entre dos i tres casos nous al mes.

stats