Coronavirus
Societat 08/02/2023

La mascareta deixa de ser obligatòria al transport públic: on s'ha de continuar portant?

La mesura protectora es manté vigent en centres sanitaris, farmàcies i residències

2 min
Repartiment de mascaretes al metro de la Sagrera

Barcelona / MadridEra una de les últimes restriccions que quedaven vigents des de la pandèmia per recuperar la normalitat i ara decau. Han estat 1.009 dies d'obligatorietat, des del passat 4 de maig del 2020. La mascareta ja no és obligatòria al transport públic des d'aquest dimecres, 8 de febrer, i per tant ja no caldrà portar-la en metros, busos, trens o avions. La decisió, aprovada aquest dimarts pel govern espanyol, ja s'ha publicat aquest matí al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) i també suposa aixecar la mesura en òptiques, centres auditius i ortopèdies.

El ministeri de Sanitat ha pres aquesta decisió després de consultar els experts, els analistes i també la proposta que van fer fa uns dies la ponència d'alertes. "El gener del 2022, ara fa un any, la incidència acumulada de casos a 14 dies era de 3.000 i ara en son 50, la situació és molt diferent", explicava aquest dimarts la ministra Carolina Darias. D'aquesta manera, l'obligatorietat de dur la boca i el nas tapat es limita als centres sanitaris com els hospitals o els CAP, a les farmàcies i a centres sociosanitaris com residències de gent gran, després que el gener de l'any passat la mascareta ja es deixés de fer servir al carrer i a l'abril en alguns espais interiors.

Relaxament per la falta de sancions

La setmana passada, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, va avançar en un acte a Saragossa que el final de l'obligatorietat de dur mascareta al transport públic arribaria aviat. "La decisió no és únicament meva, sinó també dels tècnics, els experts i les comunitats", va precisar Simón.

El fet que en altres països ja no fos un requisit i la falta de sancions per no complir amb aquesta norma havien portat a un relaxament dels usuaris, i era habitual veure'n sense mascareta. De fet, quan al setembre el govern espanyol va estudiar retirar-ne l'obligatorietat i que passés a ser una recomanació, la Generalitat va avalar-ho perquè no se'n podia garantir el seu compliment. Finalment, però, l'executiu espanyol es va fer enrere per la previsió que hi hagués una triple epidèmia de grip, bronquiolitis i covid, cosa que va acabar passant.

On caldrà portar encara mascareta?

Tot i l'aixecament de la mesura aquest dimecres, les mascaretes continuen sent ara per ara obligatòries a hospitals i altres centres de salut, clíniques dentals, centres de reproducció humana assistida, centres d'interrupció voluntària de l'embaràs i altres centres d'atenció especialitzada. També s'han de portar a les farmàcies i centres sociosanitaris com les residències, tant els treballadors que estiguin en contacte amb residents com els visitants quan estiguin en zones compartides.

stats