SANITAT
Societat 11/04/2012

Els analistes avalen el copagament en farmàcia que proposa l'Estat

La reforma del copagament farmacèutic i de la cartera de serveis que proposa l'Estat té el vistiplau dels analistes. No obstant, consideren "injust" que Catalunya, que "ja ha fet els deures" hagi de suportar més retallades quan altres comunitats autònomes no han aplicat cap tisorada

Lara Bonilla
1 min
EL COPAGAMENT PER RECEPTA, A ESTUDI El govern espanyol i les comunitats autònomes estudiaran el 18 d'abril la reforma del copagament en farmàcies per fer-lo "més just i més equitatiu" i que sigui en funció de la renda.

BarcelonaLa retallada de 7.000 milions que el govern espanyol vol fer en sanitat arriba un any després que Catalunya comencés a aplicar la seva pròpia tisorada: rebaixa del sou del personal sanitari, el tancament de quiròfans i llits o la reducció de treballadors eventuals. I encara falta per aplicar la nova taxa de l'euro per recepta. És per això que Jaume Puig-Junoy, professor del departament d'economia i empresa de la UPF, considera que "Catalunya ja ha fet els deures [mentre que la resta de l'Estat, no] i seria injust que haguéssim de suportar ara una part d'aquesta retallada de 7.000 milions d'euros", assenyala.

No obstant, tant ell com la resta d'economistes de la salut consultats sí que avalen altres mesures estructurals, com la reforma del copagament en farmàcia que proposa el govern de l'Estat, perquè el model actual ha quedat obsolet. Per eximir del pagament dels fàrmacs, "el criteri no ha de ser si s'és pensionista o treballador actiu sinó si la persona té recursos o no", afirma Vicente Ortún, economista de la salut.

Segons els experts, l'altre tema clau passa per revisar el catàleg de prestacions i "eliminar procediments no efectius, proves diagnòstiques que no serveixen per a res o tractaments que no funcionen", afegeix l'economista Anna Garcia-Altés.

Pots llegir l'article complet a l'ARA PREMIUM.

stats