Sanitat

Sanitat farà una convocatòria rècord de places MIR

Oferirà 11.112 places de totes les especialitats, 8.500 per a metges

2 min
Metges i infermeres a l'hospital Vall d'Hebron

MadridConvocatòria rècord a l'Estat de places per a metges i infermeres. El ministeri de Sanitat obrirà 11.112 places de formació sanitària especialitzada de cara al 2023, cosa que suposa un increment d'un 38%, és a dir, unes 3.000 places més de les que s'ofertaven a l'inici de la legislatura (l'any 2020), segons ha anunciat aquest dimecres la titular de Sanitat, Carolina Darias, després de reunir el ple del Consell Interterritorial de Salut. El gruix del paquet serà per als metges: el ministeri convocarà 8.503 places per a metges interns residents (MIR), un 4% més respecte a l'any passat. Un dels problemes del sistema sanitari actual és la manca de facultatius i, de fet, l'oferta de places MIR es va reduir en 7.000 places entre el 2011 i el 2016. En els últims anys el ministeri ha anat oferint més places, tot i que en l'últim any hi havia hagut un cert estancament.

A Catalunya, l'any passat es van col·legiar 1.400 metges i prop de 5.000 infermeres, una xifra que s'ha demostrat insuficient per cobrir la demanda del sistema. El ministeri intenta posar fil a l'agulla a la problemàtica i, en xifres absolutes, a tot l'Estat hi haurà 486 places més respecte a l'any passat. D'aquestes, 323 seran per a medicina i 73 per a medicina familiar i comunitària. També s'incrementen un 7% les places d'infermeria (EIR), fins a arribar a les 1.953; les de psicologia, de les quals ara s'ofertaran 227, un 11% més; les de biologia, de les quals es convocaran 60, un 30% més, i les de farmàcia, que s'aproximaran a les 300. A més, Darias també ha explicat que es crearà una nova especialitat de psiquiatria infantil i d'adolescència, de la qual es convocaran unes 20 places "provisionalment". La ministra ha assegurat que ja han homologat "més de 400 sol·licituds" per accedir a aquesta especialitat i confia en augmentar el nombre de places de cara als "pròxims dies".

La titular de Sanitat ha posat en valor aquest increment d'oferta i ho ha completat defensant el reial decret d'especialitats en ciències de la salut que va aprovar aquest dimarts el consell de ministres i que hauria de permetre crear noves titulacions, com la d'urgències i emergències. Ara bé, les infermeres havien protestat perquè consideren que el decret les deixa al marge i se centra en les especialitats de medicina.

La quarta dosi de la vacuna, de cara a la tardor

A banda d'anunciar aquest increment de places rècord, en la roda de premsa d'aquest dimecres Darias també s'ha referit a la situació de la pandèmia, que ha assegurat que s'ha "estabilitzat", i ha anunciat una novetat a l'hora d'informar de les dades: a partir d'ara Sanitat diferenciarà entre les persones hospitalitzades amb covid i les hospitalitzades per covid, perquè fins ara no es distingia qui ingressava amb la malaltia i qui ho feia per altres patologies.

La ministra també ha confirmat el que va dir fa una setmana sobre la quarta dosi de la vacuna: que els majors de 80 anys podran començar a posar-se-la a partir del mes de setembre. "Durant la segona quinzena de setembre", ha concretat. Ara bé, els detalls concrets els determinarà la comissió de salut pública, que es reunirà aquest dijous. Darias no ha volgut concretar quan s'hauria d'injectar aquesta quarta dosi de la vacuna als majors de 60 anys.

stats