Salut
Societat 05/09/2019

Sanitat revisarà el protocol de la listeriosi "per agilitzar-lo"

La Junta d'Andalusia assegura que el 98% dels afectats confirmats ja estan recuperats del brot

G.g.g.
2 min
La ministra de Sanitat, María Luisa Carcedo, parlant del brot de listeriosi amb els periodistes.

BarcelonaLa ministra de Sanitat en funcions, María Luisa Carcedo, ha reconegut aquest dijous que "alguna cosa va fallar" durant la declaració del brot de listeriosi provocat per la carn entatxonada La Mechá, ja que –ha subratllat– el sistema de control sanitari de l'Estat és un dels més "exigents i rigorosos" amb la seguretat alimentària d'Europa.

En una compareixença al Congrés, la socialista ha defensat l'actuació de l'executiu de Pedro Sánchez, però també ha anunciat que proposarà la revisió del protocol de la listeriosi a la comissió de salut pública del consell interterritorial del Sistema Nacional de Salut: "Estem treballant en un nou decret de vigilància en salut pública perquè s'incrementi la qualitat de les notificacions de les malalties de declaració obligatòria i s'agilitzi la intervenció de les administracions".

En total s'han confirmat 213 casos relacionats amb el consum d'aquest producte, tres víctimes mortals i sis avortaments, i la fiscalia superior d'Andalusia ja ha obert una investigació penal per dirimir responsabilitats. La ministra ha defensat repetidament, però, que Sanitat "ha complert i compleix" la seva tasca de coordinació des de l'arribada de la notificació d'alerta sanitària de la Junta d'Andalusia, i que "són les comunitats les autoritats competents per avaluar i donar el vistiplau als sistemes d'autocontrol de les empreses i dels establiments alimentaris".

La gestió del brot ha enfrontat aquest dijous els diversos grups parlamentaris, i ha evidenciat la mala entesa entre els partits que encapçalen les administracions involucrades: els socialistes, a l'executiu estatal i a l'Ajuntament de Sevilla, i els populars i Cs al govern de la Junta. Tots, però, han denunciat públicament que l'empresa productora de la carn, Magrudis, és la "màxima responsable", i li atribueixen una "falta de comunicació, transparència i coordinació" deliberada.

Andalusia activa, ara, un protocol per a embarassades

Pràcticament totes les persones amb la infecció confirmada s'han curat: el conseller de Salut andalús, Jesús Aguirre, ha anunciat aquest dijous al Parlament regional que el 98% dels afectats ja estan del tot recuperats, i ha comparat aquesta xifra amb les aconseguides per països pròxims, com França, que en la mateixa situació només aconsegueixen que el 70% dels pacients millorin en el mateix període (tres setmanes).

Aguirre ha explicat que la Junta ha activat ara un protocol per atendre les embarassades (considerada població de risc) que tot i que no presenten símptomes podrien haver-se contagiat. La iniciativa, que la Junta qualifica de "preventiva", consisteix en contactar amb totes les gestants per assegurar-se que no han ingerit la carn contaminada pel bacteri. Si n'han menjat, els centres de salut els administraran amoxicil·lina durant una setmana –un tractament eficaç en una setmana i innocu per al fetus–. Si alguna no s'enrecorda, el facultatiu i la dona decidiran conjuntament, tenint en compte les circumstàncies personals, si se'ls subministren els antibiòtics.

stats