Medi ambient

Sant Adrià també busca contaminació a la platja del Fòrum

L'Ajuntament demana un informe sobre l'estat de la sorra mentre manté tancada la del Litoral

Clara López Alcaide
2 min
Un platja de Sant Adrià de Besòs amb les Tres Xemeneies de fons.

BarcelonaL'Ajuntament de Sant Adrià de Besòs ha demanat al Consorci del Besòs un informe ambiental de la sorra de la platja del Fòrum, al Parc de la Pau, per avaluar si hi ha risc per a la salut dels banyistes. El consistori ha pres la decisió després que grups de veïns denunciessin la contaminació de les platges del municipi arran del tancament de la platja del Litoral, el 28 de maig, per la presència de substàncies contaminants en una zona determinada de la sorra. Paral·lelament, el consistori ha decidit mantenir prohibit l'accés a la platja del Litoral, seguint les recomanacions de l'Agència Catalana de Residus, fins que no es disposi d'un nou estudi detallat sobre l'afectació en aquesta platja.

En un comunicat, l'Ajuntament de Sant Adrià assegura que els resultats obtinguts en l'informe que es va encarregar a l'Agència Catalana de Residus i el Consorci del Besòs recomanen "per precaució" que la platja del Litoral continuï tancada. Fonts del departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural expliquen a l'ARA que en l'avaluació s'han trobat elements contaminants que superen els nivells de referència legislats (decret legislatiu 1/2009). En concret, les mostres que es van recollir tenen una alta presència de metalls com l'antimoni, l'arsènic, el coure, el níquel i el plom, així com altres elements tòxics com el zinc, el cobalt, el molibdè i el vanadi.

Arran dels resultats, l'Agència Catalana de Residus ha demanat al ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic –l'Estat és qui té les competències de costes– "una investigació detallada de l'estat ambiental de la capa superficial de la sorra" de la platja en un termini màxim de tres mesos, així com "una actualització de l’anàlisi qualitativa del risc". També ha demanat al ministeri que presenti un projecte de recuperació del litoral d'aquí mig any. L'Ajuntament de Sant Adrià, per la seva banda, ha sol·licitat una "reunió urgent" amb el govern espanyol.

Quinze dies sense accés a la platja

El consistori va decidir tancar preventivament i sense data de reobertura la platja del Litoral després que un estudi detectés un "nivell inadmissible de materials cancerígens" en una zona de la sorra. Segons l'estudi –que l'Ajuntament va encarregar arran d'unes obres per instal·lar cablejat submarí a la platja–, les mostres recollides concentraven acumulacions de plom per sobre dels nivells permesos, així com com de coure, cobalt i arsènic. Per aquest motiu, l'Ajuntament de Sant Adrià de Besòs va encarregar a l'Agència Catalana de Residus i el Consorci del Besòs un nou estudi per avaluar la situació completa de la platja i valorar si hi ha risc real per a la salut de la població.

El consistori assegura que fa anys que estudia si alguns llocs del litoral de la ciutat són espais contaminants a causa de la històrica presència d'indústries a la zona. En aquesta línia, experts consultats per aquest diari asseguren que el de la platja del Litoral no és cap cas aïllat, i insisteixen en l'herència industrial del litoral d'altres municipis pròxims com Badalona i Barcelona, on també han aflorat casos de contaminació a la sorra de les platges.

stats