Societat 05/07/2019

Sant Antoni s’organitza contra els robatoris nocturns

Els Mossos han fet dues noves detencions i ja en porten 19 a la zona

Maria Ortega / Pau Esparch
4 min
Un comerciant del carrer Urgell mostra la botiga on li van entrar a robar dos dies seguits.

BarcelonaAl grup de WhatsApp de comerciants afectats per l’onada de robatoris al barri de Sant Antoni de Barcelona ja hi ha 150 persones que s’informen, gairebé al minut, de l’última víctima. L’alerta és màxima. Els comerciants calculen que, de mitjana, aquests últims dos mesos cada nit han robat o han intentat robar en dos o tres establiments de la zona. Per això, entre les botigues del barri ara proliferen les alarmes, les càmeres de seguretat acabades d’estrenar i, fins i tot, els cartells que avisen els possibles lladres que la caixa està buida. De fet, alguns locals ja han patit fins a tres robatoris en poques setmanes. En total, els afectats, que radiografien la situació en un Excel, xifren en 88 els assalts o intents d’assalt des de començament d’any, i en 68 els locals que n’han patit algun cas, com detalla Isabel Blanco, que fa de portaveu. El 45% dels assalts s’han registrat a la zona que ara està aixecada per les obres d’extensió de la superilla del barri, on les tanques ajuden els lladres a amagar-se, com detallen els afectats.

Els Mossos han detingut aquesta última nit dues persones mentre robaven en un bar i, en total, ja han fet 19 detencions a la zona. Un dels últims lladres que ahir va retenir la policia ja acumulava vuit detencions en els últimes dies. La policia va rebre l'avís a dos quarts de sis de la matinada que estaven intentant entrar en un bar del carrer Calàbria i quan hi van arribar un dels assaltants ja era dins del local, i l'altre, a la porta.

Sant Antoni s’organitza contra els robatoris nocturns

Els comerciants volen que els veïns siguin els seus còmplices i que avisin la policia sempre que vegin moviments estranys al carrer. Estan preparant un cartell amb un gran ull dibuixat que demana la seva col·laboració, i han convocat una concentració el dijous, dia 11, als jardins de l’Alguer, a l'avinguda Mistral.

Des que els primers establiments van llançar l’alerta i es van començar a organitzar, els comerciants han anat descobrint que l’onada no afectava únicament els locals a prop de les obres, sinó tot el barri. I també que algunes persones havien patit robatoris a casa seva. “Jo ja m’he instal·lat una alarma a casa i una càmera a la botiga”, explica en Pere el extremeño, que té una xarcuteria a la confluència dels carrers Borrell i Parlament. Toca fusta perquè no ha patit cap robatori al negoci, però està alerta perquè també viu a la zona i ja li han arribat casos de clients. “Veiem que no són casos aïllats”, repeteix la Neus, que treballa en una lampisteria al carrer Borrell on ja han patit més d’una entrada nocturna.

Els veïns afectats mantenen contactes amb els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana, que han intensificat la presència a la zona arran de l’onada de robatoris. Els últims dos mesos, els agents han detingut 19 lladres al barri, dos dels quals han entrat a presó. La policia catalana ha explicat que els lladres actuen de nit, quan els establiments estan tancats, i en forcen els accessos. També han situat l’onada de casos per sota de la Gran Via, i circumscrita sobretot a la zona de Viladomat i Borrell i els carrers més pròxims.

Fonts dels Mossos han vinculat aquests episodis amb les obres que s’han fet els últims mesos al barri. La policia considera que ha afavorit el ressorgiment dels robatoris a les botigues. Des que es va detectar el problema s’ha intensificat la vigilància nocturna dels Mossos i la Guàrdia Urbana, i els agents han organitzat dispositius i han investigat la participació dels detinguts en els robatoris. També s’han reunit amb els comerciants i han demanat que apliquin mesures de prevenció, com ara tenir un sistema d’alarma o un doble pany.

Diumenge al migdia la policia va detenir un dels presumptes lladres al bar El Petit Mos, a la cantonada de Sepúlveda amb Calàbria. En aquell moment era a l’interior del local consumint com un client més, però la policia ja el tenia controlat per les càmeres de seguretat d’altres establiments on havia entrat a robar i li seguia la pista.

Prenent mides

Maite Giol, responsable de l’establiment, explica que després de la detenció van comprovar que una part de la paret, a sobre de la porta d’entrada, estava tocada, com si els lladres hi haguessin intentat entrar abans -van topar amb l’aparell d’aire condicionat- i el dia de la detenció haguessin tornat al local a prendre mides.

En nom de Sant Antoni Comerç, Vicenç Gasca assegura que, després de detectar el repunt de portes de comerços rebentades, els comerciants s’han organitzat i es mobilitzen perquè tothom contribueixi a fer “un barri més segur”. Però assegura que la situació s’ha relaxat aquests últims dies. Al barri, amb tot, proliferen els cartells alertant d’aquesta onada i els comerços que ja han patit robatoris insisteixen en la necessitat de mantenir l’alerta i, també, d’estar organitzats.

stats