Societat 29/05/2020

Detingut un home per matar la mare a Santa Coloma de Gramenet després d'un incendi al pis

El presumpte autor té 37 anys i els indicis apunten que ell ha provocat el foc a l'interior del domicili

Pau Esparch / Montse Riart
3 min
Detingut un home per matar la mare després d’un incendi al pis

BarcelonaEls Mossos d'Esquadra han detingut un home per matar la seva mare a Santa Coloma de Gramenet després que s'hagi produït un incendi avui a primera hora del matí al seu pis. El presumpte autor té 37 anys, és de nacionalitat espanyola i els indicis apunten que el foc a l'interior del domicili l'hauria provocat ell mateix. Segons la investigació, el fill i la mare vivien al mateix habitatge i, quan els Bombers han entrat a apagar les flames, a tres quarts de nou del matí, han trobat el cos sense vida de la dona.

L'home no ha resultat afectat per l'incendi, però s'ha atrinxerat dins l'habitatge. Fonts coneixedores de la situació expliquen a l'ARA que el fill estava molt nerviós i no feia cas a les ordres de la policia. L'home s'ha situat al balcó del pis, on al final han hagut d'intervenir els agents antiavalots de l'àrea regional de recursos operatius (ARRO). També hi havia encara els bombers que s'hi han desplaçat per extingir el foc, que s'han aproximat a la part del balcó on estava atrinxerat amb l'autoescala d'un dels seus camions. Els Mossos han fet ús de la pistola elèctrica, la Taser, per reduir-lo. Una vegada els investigadors han recollit les proves que assenyalen el fill com el responsable de l'assassinat de la mare, l'han detingut.

Els Mossos també treballen per aclarir si la dona ha perdut la vida per les flames o ja havia mort abans que comencés el foc. L'autòpsia pot servir per determinar-ho. La hipòtesi de la investigació és que el fill ha matat la mare, i es vol establir quina ha sigut la seva motivació. L'incendi ha passat al número 37 de l'avinguda dels Banús de Santa Coloma. Vuit dotacions dels Bombers s'han desplaçat al pis, on han apagat les flames en poc més de mitja hora. Els efectius del cos d'emergències també han revisat la resta de l'habitatge per descartar més afectacions, que en principi no s'han detectat.

Aquest és el segon feminicidi que es produeix aquesta setmana a Catalunya. Un home de 72 anys i nacionalitat espanyola va matar dimecres la seva dona a l'Escala i després es va suïcidar. Els Mossos van trobar el cos de la dona, de 65 anys, estès al jardí i tapat amb una cortina, i a continuació van localitzar el cadàver de l'home en una parcel·la veïna. Segons la investigació, l'home va apunyalar la dona fins a matar-la i es va suïcidar penjant-se d'un arbre. La Generalitat ha condemnat el crim de la dona a Santa Coloma presumptament a mans del fill i ha expressat el seu condol a la família de la víctima. L'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet ha fet el mateix i ha lamentat l'assassinat. "Amb tristesa, però també amb tota la fermesa i determinació, expressem la nostra condemna de totes les manifestacions de la violència masclista", ha deixat clar el consistori.

Mares assassinades pels fills

Des de fa uns mesos, l'Institut Català de les Dones (ICD) també inclou en el recompte de víctimes de la violència masclista les mares que han sigut assassinades pels seus fills. Fins ara, s'havien produït cinc víctimes mortals aquest any a Catalunya per violència masclista. Les dues primeres van ser una dona de 28 anys i la seva filla de tres anys, que van ser assassinades el dia de Reis per la seva parella i pare, respectivament, a Esplugues de Llobregat. L'home es va intentar suïcidar, però va rebre l'alta hospitalària i està tancat preventivament a la presó pel crim. Dotze dies després, un mosso d'esquadra va matar la seva exparella a Terrassa amb l'arma reglamentària que tenia com a policia i després es va suïcidar. El 28 de gener van detenir a l'aeroport del Prat un altre home quan fugia per l'assassinat de la seva parella a Sant Joan Despí. L'última va ser la veïna de l'Escala.

L'any passat, segons el recompte de l'ICD, es van produir 13 víctimes mortals per la violència masclista a Catalunya: 10 en l'àmbit de la parella, dues en el familiar i una en el comunitari. Els dos casos de l'àmbit familiar van ser dues mares assassinades pels seus fills, una a Arenys de Mar i una altra a Tortosa.

stats