Societat 14/11/2014

Santi Vila: "L'1 de gener no augmentaran les tarifes del transport públic"

El conseller de Territori i Sostenibilitat confirma que els bitllets del metro i l'autobús no s'encariran

Joan Serra
2 min

BarcelonaEl conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha confirmat en una entrevista a l'ARA que els preus del transport públic no s'encariran aquest 2015. "L'1 de gener no augmentaran les tarifes del transport públic", ha expressat Vila per subratllar que els ciutadans no han de témer un nou encariment dels bitllets del metro i l'autobús arreu de Catalunya, així com tampoc dels títols de Rodalies i Regionals.

L’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) i set entitats bancàries van signar aquesta setmana un crèdit sindicat de 472,3 milions d’euros per rescatar el transport públic de l’àrea metropolitana de Barcelona. L’objectiu és refinançar una part del deute acumulat fins al 2013, que puja a 542 milions d’euros, i cobrir les necessitats dels anys 2014, 2015 i 2016. S’haurà de retornar entre el 2017 i el 2031.

En el mateix acte també es van signar dos acords més que han de permetre equilibrar els ingressos i la despesa entre el 2014 i el 2016. D’una banda, un nou conveni de finançament en què les administracions es comprometen a incrementar les seves aportacions. I, de l’altra, nous contractes programa en què els operadors es comprometen a reduir les necessitats de subvenció amb contenció de la despesa, però també un increment de la recaptació.

L’aportació dels usuaris ja ha crescut significativament en els últims anys, fins i tot en termes absoluts, tot i la reducció de passatgers per la crisi, segons l’informe de fiscalització de l’ATM de la Sindicatura de Comptes. La causa és l’important augment de les tarifes, molt per sobre de l’increment de IPC. La T-10 ha passat de valer 7,20 euros l’any 2008 a 10,30 l’any 2014. Un increment acumulat del 43% en sis anys. En el mateix període, l’IPC ha pujat un 12%.

stats