Societat 20/06/2019

El sector funerari català demana retornar a l’IVA d’abans de la crisi

Critiquen que encara no s'hagi modificat després d'incrementar-lo fins al 21% fa set anys

Roger Cuartielles
3 min
Una imatge d'arxiu d'un cementeri.

Mollet del VallèsL'IVA associat als serveis funeraris es va incrementar del 12% al 21% fa set anys, arran d'una modificació del govern del PP que també va afectar altres sectors com el cultural. Anys després, indústries com el cinema han vist reduït l'impost fins al 10%. Però el sector funerari no ha tingut tanta sort i la xifra segueix sent de màxims. Per això, des de l'Associació d'Empreses de Serveis Funeraris de Catalunya (Asfuncat) –que representa el 90% del serveis amb 45 companyies associades– demanen retornar als nivells d'abans de la crisi. Fins i tot plantegen que el servei estigui exempt d'IVA o que tingui una taxa reduïda com ja passa, segons expliquen, en altres països europeus. Segons dades de l'Asfuncat, els serveis funeraris a Catalunya tenen un cost mitjà de 3.200 euros amb IVA, tot i que els preus varien en funció dels operadors i les prestacions contractades.

"Com és que al sector del cinema se'ls ha reduït l'impost i a nosaltres no?", es pregunta el president de l'Asfuncat, Josep Maria Mons. Entre les queixes a l'administració també hi figuren els entrebancs amb què diu que es troben a l'hora d'ubicar tanatoris i cementiris: "Hem allunyat la mort com a societat i cada cop més instal·lem aquests equipaments en espais marginals i allunyats", reflexionava aquest dijous el màxim responsable de l'associació en una visita a les instal·lacions dels serveis funeraris Monserdà de Mollet del Vallès.

Des de l'Asfuncat volen trencar amb el tabú del negoci funerari i acostar-lo a la ciutadania. Defensen que és una professió centenària i amb molta dedicació. "Treballem les 24 hores del dia els 365 dies de l’any", reivindica el gerent de Monserdà, Marc Santos. Ell forma part de la setena generació que regenta el negoci familiar, fundat pel seu rebesavi fuster als voltants del 1844. De fet, les empreses familiars suposen el 70% del sector, davant del 30% que representen grans grups com Áltima i Mémora, que també formen part de l'Asfuncat.

"Catalunya és qui té més crematoris de l'Estat"

Santos ha recordat com ha evolucionat el negoci al llarg dels anys. Un dels canvis més destacats és l'increment de les incineracions, que ja es fan en gairebé la majoria de defuncions. Segons xifres de l'associació, Catalunya ja incinera el 43% dels difunts, cinc punts per sobre de la mitjana de l'Estat i un 77% més que deu anys enrere. Una xifra que situa les cremacions en prop de 30.000 incineracions a l'any. "Catalunya és la comunitat que té més crematoris de l'Estat i diria que d'Europa”, apunta Mons, que ha explicat que en països com Alemanya i Suècia un difunt pot trigar dos o tres mesos a ser incinerat. El president de l'associació també ha desmentit que la incineració contamini i creu que la tendència a l'alça obeeix a "una qüestió pràctica", probablement condicionada per l'allunyament cultural de la mort.

Una altra de les xifres que criden l'atenció són les de facturació. Tot i les queixes, la indústria funerària a Catalunya té bona salut. L'any passat va comptabilitzar 189,6 milions d'euros i actualment dona feina a més de 1.200 professionals, 120 nous l'últim any. "Hi ha tanatopràctics, personal fúnebre i d'oficines”, ha explicat Santos, que ha reivindicat que el 26% dels professionals implicats són dones. Admeten que la crisi els va afectar, però que el sector "ha sabut sobreviure". També defensen les altes inversions que han hagut de fer per adaptar-se a les preferències fúnebres actuals. "Cada cop hi ha una tendència ecològica més marcada a l'hora d'escollir els taüts i les urnes", ha reconegut el gerent de Monserdà, i ha explicat que també s'estan incorporant cotxes fúnebres elèctrics. "Des que el meu rebesavi duia els difunts al domicili ha plogut molt", ha conclòs.

stats