Pandèmia

Segon Cap d’Any amb toc de queda amb 25 festes il·legals i una orgia

Els Mossos intervenen “sense incidents” les concentracions i fan 53 detencions

3 min
Dues motos de la Guàrdia Urbana de Barcelona desallotjant durant aquesta matinada de Cap d'Any.

BarcelonaEl segon Cap d’Any amb toc de queda i les discoteques tancades a Catalunya ha tornat a deixar una nit prou tranquil·la. Aquest cop no s’ha detectat cap rave com la que hi va haver a Llinars del Vallès. Tot i que els Mossos d’Esquadra han intervingut en 25 festes il·legals arreu del país, expliquen que s’han dissolt “sense incidències” després de denunciar els organitzadors de les concentracions —amb les mesures anticovid com a màxim es poden reunir 10 persones—.

La Policia Local de Lliçà d’Amunt també ha descobert l’última nit del 2021 la celebració d’una orgia en una casa del municipi on hi havia més de 70 persones. Segons El Mundo, dues persones que anaven a la festa es van equivocar d’immoble i van trucar al domicili d’un veí, que va donar l’alerta. Els agents han denunciat els participants per incomplir les restriccions del covid. A més, abans de Cap d’Any, els Mossos havien actuat en la preparació de dues raves a l’estany d’Ivars i en una finca de Querol. Entre l’última nit del 2021 i la primera matinada del 2022 la policia catalana també ha fet 53 detencions: 23 per furts o robatoris i 14 per violència masclista.

El telèfon d’emergències 112 ha rebut 3.356 avisos per Cap d'Any, un 10% més que fa 12 mesos. El 35% de les trucades s’han fet per denunciar actituds incíviques, el 22% per demanar assistència sanitària, el 17% per baralles o amenaces, l’11% per problemes de seguretat ciutadana i el 3% per incendis o rescats. El pic d’alertes al 112 s’ha produït entre la una i les dues de la matinada, amb 510 trucades, coincidint amb l’hora que es començava a aplicar el toc de queda nocturn. Els Mossos han posat 69 denúncies per incomplir les restriccions pel covid. El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha destacat en un tuit el “comportament novament exemplar” de la població.

A Barcelona, el Cap d’Any tampoc ha diferit de la resta de Catalunya perquè el tinent d’alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, l’ha definit com a “molt tranquil”, com un cap de setmana més. Els Mossos i la Guàrdia Urbana s’han desplegat a la plaça Espanya, a la plaça Catalunya, als Jardinets de Gràcia, al passeig del Born, a les Glòries i a les platges pel risc d’aglomeracions, tot i que Batlle ha assegurat que no hi ha hagut cap “ocupació massiva”.

Persones al carrer durant aquesta nit de Cap d'Any a Barcelona, abans que comencés a aplicar-se el toc de queda.

Batlle ha dit que quan s’ha aplicat el toc de queda “l’activitat ha baixat totalment”, encara que el bon temps “convidava a utilitzar l’espai públic”. Els agents han hagut de fer “alguna intervenció” per concentracions o per incomplir el confinament nocturn i s’ha vist “moviment” a les platges de Barcelona, malgrat que Batlle ho ha qualificat de “poc significat”. De les 1.007 trucades que ha rebut el 112 per avisos a la ciutat, els Mossos i la Guàrdia Urbana han fet 694 actuacions en què han detectat més molèsties als domicilis pel soroll de festes particulars que als carrers.

135 morts viaris el 2021

Pel que fa als controls d’alcoholèmia, a Catalunya els Mossos han enxampat 50 conductors beguts i set de drogats. A Barcelona la Guàrdia Urbana ha trobat cinc conductors beguts. No s’ha registrat cap sinistre de trànsit mortal ni greu a les carreteres, després que el 2021 s’hagi tancat amb 135 defuncions en 127 accidents. L’últim dia de l’any van morir un pare, una mare i la seva filla menor en un xoc múltiple a Castelldans de matinada per una boira molt densa. Els Mossos investiguen per què el ministeri de Transports no va activar la senyalització antiboira i el govern espanyol argumenta que la visibilitat va baixar “puntualment”.

El 31 de desembre també hi va haver dos incendis en habitatges que han provocat afectacions greus. Un va ser en un edifici amb 48 pisos del carrer Nou de la Rambla de Barcelona, on va cremar el quadre elèctric del primer pis, que va deixar sense llum tot el bloc. La majoria dels veïns van decidir quedar-se als habitatges tot i la falta d’electricitat, encara que es van reallotjar 11 famílies. A Sant Feliu de Llobregat, un foc va cremar l’entresol d’un edifici de 10 plantes i va deixar-lo sense subministraments bàsics. Es van evacuar els 40 pisos i els dos locals del bloc, a més de desallotjar l’edifici del costat, amb el qual comparteixen el cel obert, també per la falta de subministraments.

stats