Loteria

La Grossa fa esclatar Castellterçol: "Havia de ser un Cap d'Any tranquil, però no sabem què passarà"

El 72.656 ruixa amb nou milions aquest municipi vallesà

ARA
3 min
Interior d'un bar de Castellterçol amb veïns celebrant que els ha tocat la Grossa de Cap d'Any

BarcelonaEl 72.656 és el número que s'ha endut el primer premi de la Grossa de Cap d'Any del 2021 i que ha portat la bona fortuna i uns quants milions a Castellterçol. Les butlletes s'han venut íntegrament en aquest petit municipi del Moianès, de poc més de 2.500 habitants. Una entitat del poble, Activaterçol, havia fet participacions d'aquest número i l'havia repartit entre molts dels veïns. En total, nou milions d'euros en 450 paperetes venudes.

L'eufòria i les abraçades han estat la tònica general entre els socis de l'entitat, els primers a aplegar-se a les portes, i els veïns afortunats. "Ha estat un premi molt repartit i a molta gent li feia falta", assegurava a l'ACN el tresorer de l'entitat, Joan Maria Pascal, que subratllava que amb tantes butlletes ben segur que molta gent del poble tindrà un pessic del premi. Un altre integrant de l'entitat i veí del poble, Xavier Lloret, exclamava que la notícia potser els feia canviar els plans per acomiadar el 2021: "Havíem de celebrar un Cap d'Any tranquil·lets a casa, però s'ha capgirat tot. Ho sento per Sanitat, però no sé què passarà aquesta nit". Activaterçol ha comprat el número premiat, el 72.656, a l'estanc del poble, que és el primer cop que reparteix un premi.

Barcelona i Granollers, el segon

El sorteig ha començat a dos quarts d'una del migdia i s'ha retransmès per TV3, en una gala presentada per Laia Ferrer i Marc Giró. A banda dels números també hi ha predominat l'humor. El segon premi de la Grossa també ha estat el més curiós de tots per la seva combinació. El 44.111, un "número lleig i que ha costat de sortir", segons un dels estanquers que l'ha venut, ha regat de milions Barcelona i Granollers, amb 65.000 euros per bitllet jugat. Només en aquest estanc del barri de la Sagrera, el propietari ha explicat a TV3 que calcula que ha repartit gairebé un milió d'euros entre els veïns d'aquest barri de gent treballadora.

Poc després de la una del migdia ja s'ha extret el tercer premi: el 34.226 ha repartit 30.000 euros per bitllet jugat i ha anat a parar a Gironella. Concretament s'ha venut en un supermercat d'aquest municipi. En declaracions a TV3, les treballadores de l'establiment no podien amagar la seva alegria. "Els últims números es van vendre just ahir a última hora", explicava una de les caixeres. Aquest número també s'ha venut de forma telemàtica, per internet, i per tant pot haver quedat molt més distribuït pel territori.

Els dos quarts premis, els 69.576 i el 14.605, amb 10.000 euros per butlleta jugada, han tornat a tocar a Barcelona –que ha estat un dels municipis que més pessics s'ha endut– i també han esquitxat els municipis de Pallejà i Montblanc. A més, moltes de les butlletes també s'han venut per internet, cosa que fa que el premi quedi molt més repartit. Finalment, els tres cinquens han estat el 89.090, el 58.499 i el 60.847, amb 5.000 euros per butlleta jugada. Aquesta pluja d'euros ha anat a parar a Girona, Gavà, Vidreres, Sant Feliu de Guíxols, Barcelona, Montgat i Mollerussa.

En poc més de 50 minuts de gala, la Grossa de Cap d'Any ha repartit els vuit premis i ha tancat la seva cita anual. Enguany s’han emès 100.000 números a 10 euros la butlleta, amb una tirada de 50 milions d’euros: 45 en paper i 5 en suport virtual (a través de terminal i per comprar en línia). L'any passat el número de la Grossa va ser el 35.208 i es va vendre a Barcelona i a la Roca del Vallès.

Des que es va iniciar, el 2013, la Grossa sempre ha repartit la mateixa quantitat de diners: 20.000 € per euro jugat. El que sí que ha canviat és el preu de la butlleta. Els primers anys valia 5 €, però va augmentar fins als 10 € actuals. Per això, en els primers sortejos, es repartien 100.000 € per cada butlleta amb el número de la Grossa i en els últims anys, 200.000 €. 

El gran canvi d'aquest 2021 de la Grossa és el d'Hisenda. En el sorteig de la loteria queden exempts de tributar a Hisenda els premis inferiors a 40.000 euros.

stats