Societat 30/04/2019

Cas Benítez: Una sentència que es creu les víctimes i reconeix el dany moral

La compensació econòmica evidencia que el centre és responsable de protegir els nens

P.e.
2 min
El procés del cas Maristes ha vetllat perquè els testimonis se sentissin acollits i el judici fos com menys traumàtic millor.

Barcelona“Si una cosa ha quedat clara és que els fets que van patir els denunciants van constituir una experiència vital negativa en un moment en què encara no tenien desenvolupada la seva personalitat i que ha condicionat la manera com són d’adults”. És una de les frases de la sentència de l’Audiència de Barcelona que condemna l’exprofessor dels Maristes Joaquim Benítez pels abusos sexuals a quatre exalumnes. “Està molt bé que la sentència doni credibilitat al relat de totes les víctimes i que digui en veu alta que no només fa mal allò que implica una conseqüència física sinó també la interferència en el desenvolupament d’una criatura”, subratlla la cap de relacions institucionals de la Fundació Vicki Bernadet, Pilar Polo.

“Avui són els homes que són, en part, perquè van patir la conducta” de Benítez, i això “no té preu ni reparació possible”, afegeix la resolució de l’Audiència. “L’únic que podem fer és establir una compensació econòmica”, defensen els magistrats, que recorden que “cada persona gestiona les seves experiències a la seva manera i reacciona i evoluciona de forma diferent”. “Que la repercussió psicològica sigui diferent no vol dir que no se’ls hagi infligit a tots un patiment i un dany susceptible de ser indemnitzat. Dit d’una altra manera, l’absència de seqüeles psicològiques no implica que no hi hagi mal moral”, apunta la sentència. Polo destaca la posició del tribunal perquè “no fa gaire hi havia altres sentències que rebaixaven les penes perquè no hi havia prou violència: que l’Audiència digui això és molt positiu”.

La psicòloga de la Fundació Vicki Bernadet comparteix que “no hi ha manera de compensar” les víctimes encara que hi hagi una indemnització, tot i que destaca que la responsabilitat civil també ha recaigut en la institució que gestiona els Maristes, la Fundació Champagnat. En aquest punt, Polo valora que “és important” que l’escola hagi de pagar la indemnització -amb la seva assegurança-, perquè la sentència dona el missatge que és responsable “de les persones que hi estan treballant”, alhora que el centre “ha de crear mecanismes” per garantir que els infants “estiguin ben cuidats”.

Fer-ho menys traumàtic

Els advocats de les acusacions particulars, que han representat les víctimes, han defensat el tracte que han rebut quan van declarar al judici. Sobre això, Polo destaca que “si les persones que han de declarar, sobretot els testimonis que són víctimes, es poden sentir acollides durant el procés, això farà que a poc a poc sigui menys traumàtic anar a un judici”. Pel que fa a les víctimes dels Maristes que no van poder recórrer a la via penal perquè el seu cas havia prescrit, ara se’ls obre la via civil per ser indemnitzades. Polo considera que això permetrà “trencar el seu silenci, donar-los visibilitat i que no s’hagin d’amagar més”.

stats