Societat 02/07/2014

Alumnes d'ESO de 150 centres faran serveis a la comunitat el curs que ve

L'alumnat de 3r o 4t de secundària haurà de fer un total de 10 hores de voluntariat fora de l'horari lectiu

Marc Toro
2 min
Alumnes de 4t d'ESO, aquest dijous

BarcelonaLa consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha presentat aquest dimecres el servei comunitari per a l'alumnat de l'educació secundària obligatòria, que començarà a implementar-se el curs vinent a 152 centres educatius de Catalunya, tant públics com privats concertats, i que es desplegarà de manera integral al llarg dels pròxims 5 anys. Així, el curs 2019-2020 es preveu que 70.000 alumnes de 3r o 4t d'ESO –ho decidirà cada centre– facin algun tipus de voluntariat. En roda de premsa a la seu del departament d'Ensenyament, Rigau ha explicat que l'objectiu d'incorporar el servei comunitari al currículum és dotar els alumnes de la "competència social i ciutadana" i preparar-los per "viure en societat".

"Durant molts anys s'ha parlat dels valors finalistes, com educar en la solidaritat o en la justícia, però volem fer un pas més i passar als valors instrumentals, aquells que fan possible una societat més justa. Això comporta un aprenentatge actiu de la ciutadania", ha explicat la consellera.

A part dels 152 centres que implementaran el servei comunitari el curs vinent –i que ja han participat en una fase pilot aquest any–, prop de 150 centres més realitzaran la formació prèvia per implementar-lo el curs següent. Ho ha explicat la directora general d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa, Meritxell Ruiz, que també ha destacat que els alumnes hauran de dedicar al servei comunitari aproximadament 20 hores: 10 hores de formació a l'aula, per avaluar l'entorn i estudiar fórmules per ser solidaris amb la gent propera, i 10 hores de servei fora de l'horari lectiu.

Rigau ha afirmat que "no es tracta d'una 'maria'" o d'obligar els estudiants a fer "una bona obra", sinó d'incorporar una matèria amb el mateix rigor que les altres, consistent en "un deure que l'alumne contreu amb la societat i pel qual serà avaluat". "No es tracta tan sols de fer possible que conegui la realitat social, sinó també que aprenguin el significat de cooperar [...], formar part d'un conjunt del qual tu en formes part d'una manera activa".

Alguns dels àmbits on es podria realitzar el voluntariat són: acompanyament i suport a l'escolarització, intercanvi generacional, projectes de solidaritat i cooperació, suport a necessitats bàsiques, medi ambient, participació ciutadana, lleure educatiu, patrimoni cultural o preservació i manteniment del medi urbà.

El servei comunitari ja s'ha incorporat de manera obligatòria en la formació curricular de països com Alemanya, Suïssa o els Països Baixos, i s'implementarà a Catalunya per donar compliment a l'article 79.1.e de la llei d'educació de Catalunya, segons el qual cal "educar els alumnes en la responsabilitat d'exercir la ciutadania activa per mitjà de la participació en els afers de la comunitat". L'objectiu d'adquirir la competència social i ciutadana també queda recollit al decret 143/2007.

stats