Societat 18/02/2019

Una setantena de policies blinden el vestíbul de la plaça Catalunya pel ‘top manta’

El dispositiu policial es mantindrà fins que els vigilants privats puguin fer-se’n càrrec

Montse Riart
3 min
Policies vigilant el vestíbul de plaça Catalunya sense rastre de venda ambulant aquesta tarda

BarcelonaParelles de guàrdies urbans uniformats al centre i als extrems del vestíbul, patrulles del cos municipal i dels Mossos d'Esquadra a cadascun dels accessos i vigilants de seguretat a dins les andanes. El dispositiu de seguretat que fins ara es desplegava en dies puntuals d'operatius policials contra la venta ambulant al vestíbul de Renfe i el metro de plaça Catalunya serà permanent, almenys fins que s'aconsegueixi controlar el fenomen que havia convertit aquest espai en un basar del 'top manta'.

En total, 73 agents de la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra, una dotzena de vigilants privats de Renfe –gairebé el doble dels habituals– i setze efectius de seguretat privada de TMB participen en l’operatiu que es desenvoluparà durant tot l’horari de funcionament del metro i es mantindrà fins que es redueixi l’afluència de venedors ambulants al recinte i el personal de seguretat privada en pugui assumir la tasca sense ajuda de la policia.

Segons ha explicat el comissionat de seguretat de l’Ajuntament, Amadeu Recasens, es tracta d’un dispositiu “preventiu” que s’ha pensat estudiant “els horaris i rutines” dels venedors ambulants per requisar-los la mercaderia i evitar que s’instal·lin al vestíbul. En les primeres dues hores i mitja de funcionament, segons ha explicat l’inspector de la Guàrdia Urbana, Josep Jordi Guerrero, els agents han fet una quinzena d’intervencions.

Una setantena de policies blinden el vestíbul de la plaça Catalunya pel ‘top manta’

Recasens ha reconegut que el dispositiu era “una necessitat” especialment des d’aquest Nadal passat, quan l’afluència de venedors ambulants va convertir el vestíbul en un hipermercat de productes de tot tipus. Aquesta és la primera vegada que es planteja un operatiu de seguretat de llarga durada contra el ‘top manta’, després de múltiples intervencions puntuals que fins ara no havien aconseguit resoldre la problemàtica. De fet, el comissionat de Seguretat ha admès que alguns dels desplegaments policials puntuals fets a la zona només havien provocat el desplaçament a les andanes o la marxa durant poques hores dels venedors ambulants. Per això, ha explicat, han optat per un dispositiu "preventiu" de llarga durada.

Fins que es controli la situació

El comissionat de l’Ajuntament, però, ha explicat que la voluntat del consistori és que finalment siguin els vigilants privats els que s’acabin “fent càrrec de la situació” i ha remarcat que l’operatiu policial va acompanyat d’altres mesures socials, “perquè les persones que es veuen abocades a la venta ambulant tinguin una alternativa de treball”. També ha subratllat que l’objectiu del dispositiu “no és la venda il·legal, sinó aconseguir que aquest espai quedi buit per necessitats de seguretat i per eventuals evacuacions”.

En la mateixa línia, l'inspector Guerrero ha remarcat que el dispositiu policial s'ha dissenyat partint de la idea que, tot i que inicialment s'ha desplegat un gran nombre d'agents al vestíbul i els accessos –el nombre d'efectius dels Mossos i la Guàrdia Urbana gairebé triplica els de seguretat privada–, a poc a poc la policia "passi a un segon pla" i els qui s'encarreguin del control de la zona siguin els vigilants privats. "Ara no podien arribar i els hem donat suport", ha insistit Guerrero.

De la mateixa manera, Recasens i Guerrero han explicat que el nombre de policies que es vagi destinant a la zona es "modularà", i s'adaptarà el nombre d'efectius a les necessitats i en funció de com evolucioni la situació. "Mantindrem l'operatiu tant de temps com sigui necessari", han remarcat tant el comissionat de Seguretat com l'inspector de la Guàrdia Urbana.

L'elevada afluència de venedors i compradors al vestíbul havia fet que es plantegés fins i tot la necessitat de pensar en remodelar l'espai. Recasens ha descartat de moment aquesta possibilitat, almenys fins que puguin avaluar els resultats del dispositiu policial de xoc que ara posen en marxa. "Veurem si amb això n'hi ha prou o calen canvis arquitectònics. Si no cal fer res més, no farem res", ha dit Recasens.

De moment, ni el comissionat ni l'inspector de la Guàrdia Urbana han volgut entrar a valorar si la intervenció desplegada a partir d'avui al vestíbul de plaça Catalunya pot provocar el desplaçament de la venta il·legal en altres punts de la ciutat.

stats