Perdut un satèl·lit amb dragons triats per experimentar sexualment a l'espai

Rússia perd el control del Foton-M4, on viatgen cinc dragons el comportament sexual dels quals havia de ser analitzat

Quin és l'efecte de l'absència de gravetat en la vida sexual? La pregunta pot semblar absurda, però prou interessant per què Rússia hagi invertit milions de rubles a posar en òrbita un satèl·lit, el Foton M-4, amb l'objectiu de trobar una resposta. Però els científics han perdut contacte amb el satèl·lit, a bord del qual viatgen cinc dragons –quatre femelles i un mascle. L'Agència Espacial Russa es mostra pessimista i creu que la missió pot haver acabat de forma prematura, i que el satèl·lit s'ha perdut a l'espai, per sempre més.

El Foton M-4 va sortir cap a l'espai el passat 19 de juliol. En un principi, tot semblava funcionar correctament. L'aparell es va situar en l'òrbita adequada i va girar al voltant de la Terra sense problemes. De sobte, però, el contacte es va interrompre. Els intents desesperats que s'han fet des de Roscosmos, seu de l'Agència Espacial Russa, no han tingut cap efecte fins ara. Els científics es resignen a donar per perdut l'aparell, que funciona en mode automàtic però no respon a les ordres que se li donen des de la Terra.

A bord de la nau hi viatgen cinc dragons, que havien d'estar a l'espai durant 60 dies, un període durant el qual els científics volien estudiar quin era el seu comportament sexual. L'objectiu de l'experiment és saber quina és la incidència que l'absència de gravetat té en la vida sexual dels animals. Al darrere de la iniciativa hi ha l' Institut de Problemes Mèdics i Biològics, que investiga si els dragons es poden reproduir a l'espai.

Ja fa més d'una dècada que Rússia va posar en marxa el seu projecte Foton, que analitza els canvis que l'absència de gravetat produeixen en animals i vegetals. El primer satèl·lit va ser posat en òrbita l'any 2001, però es va estavellar contra la Terra. El segon, llençat l'any 2004 i ple de líquens, va aconseguir el seu objectiu, tal com va fer el tercer, posat en òrbita l'any 2007 amb diferents animals a bord, entre els quals hi havia cargols i petits rosegadors.