Societat 09/10/2019

El Síndic de Greuges reclama al Defensor del Poble que desencalli el col·lapse de l'Oficina d'Estrangeria de Girona

Les entitats denuncien la impossibilitat de demanar cita per tramitar l'arrelament i per sol·licitar asil

Ara
2 min
L’Oficina d’Estrangeria de Girona viu un greu col·lapse que denuncien entitats com la Creu Roja i el Col·legi d’Advocats.

GironaEl Síndic de Greuges ha reclamat al Defensor del Poble espanyol que intervingui per millorar els mecanismes d'assignació de cita prèvia davant del col·lapse que hi ha a l'Oficina d'Estrangeria de Girona. Tal com va avançar l'ARA, fa mesos que les persones que volen regularitzar la seva situació no poden ni tan sols demanar cita prèvia per internet perquè no hi ha dates disponibles. I en el cas de les sol·licituds d'asil, la primera data disponible és l'abril del 2020.

El Síndic considera que la situació "és insostenible" perquè la "dilació excessiva" a l'hora de demanar una cita "comporta una lesió de drets de les persones sol·licitants" perquè molts documents tenen data de caducitat. I recorda que la falta d'hores disponibles provoca que els afectats "puguin ser objecte d'un procediment d'expulsió si no acrediten que disposen de cita per regularitzar-se".

Així mateix, el Síndic subratlla que la llei reguladora del dret d'asil estableix que la sol·licitud s'ha de presentar sense més retards i en un termini màxim d'un mes des que s'entra al territori espanyol. Per tot això, l'organisme també encoratja les persones afectades a presentar una queixa al Síndic per mitjà del formulari web o trucant al telèfon 900 124 124.

L'advocat Jordi Espelt i la tècnica de la Creu Roja a Girona Anna Serra van denunciar a l'ARA que fa mesos que l'Oficina d'Estrangeria de Girona no dona cites prèvies per engegar els tràmits d'arrelament: “És un problema molt greu, perquè s’està condemnant les persones immigrades a viure més temps en la il·legalitat”.

La Subdelegació del govern espanyol a Girona va assegurar que “cada dia se n’obren de noves en horaris diferents” i que al juliol “es van concedir 1.126 cites”. L'ARA va intentar demanar cita prèvia en cinc dies i hores diferents des de la seu electrònica del govern espanyol i el missatge que va sortir en totes les ocasions va ser: “En aquest moment no hi ha cites disponibles. En breu, l’oficina posarà a la seva disposició noves cites”.

Una situació de col·lapse que també es repeteix a la comissaria de la Policia Nacional de Girona, des d'on es tramiten les sol·licituds d'asil de tota la demarcació, i on la primera hora disponible és per a l'abril del 2020. Fonts policials van reconèixer que hi ha molts mesos d’espera, però van al·legar que és perquè s’han multiplicat per cinc les sol·licituds d’asil en els últims tres anys.

stats