Societat 02/07/2019

El Sindicat d'Habitatge del Raval rebutja l'oferta de Blackstone

Les entitats dels barri demanen una solució a les deu famílies que viuen a l'immoble

Jordi Mumbrú
2 min
La roda de premsa veïnal, aquest dilluns, davant de l'immoble

BarcelonaContinua el pols entre els veïns del barri del Raval i Blakstone, l’empresa amb més propietats immobiliàries de tot el món. Diverses entitats del barri barceloní donen suport a 10 famílies que viuen d’okupes a l’edifici del carrer Hospital 99, que estan pendents d’un desallotjament amb data oberta i aquest dimarts han rebutjat acceptar l’oferta que els havia fet Blackstone. Des del Sindicat d’Habitatge del Raval (SHR) han enviat un comunicat informant que rebutjaven l’oferta perquè la consideren “insuficient” ja que només dona solució “a tres de les deu famílies del bloc”. El sindicat, a més, ha anunciat que mantindran “els 'escraches' amb data oberta contra els directius de Blackstone”. A la nota asseguren que no acceptaran cap proposta que no doni solució habitacional a totes les famílies. Demanen que l’Ajuntament de compri la finca i permeti que hi segueixin vivint les famílies.

Fa prop de tres anys, l’Ajuntament va tenir opció de comprar la finca, que fa cantonada amb el passatge Bernardí Martorell, a partir de l’opció de tanteig i retracta però finalment, per “problemes amb els tràmits registrals” va optar per adquirir altres edificis del mateix districte. La regidora d’Habitatge, Lucía Martín, va defensar dilluns l’acord tancat amb Blackstone que ara ha quedat en paper mullat: “Seria un bon precedent, de corresponsabilitat”, va dir. A la proposta es reubicava a la mateixa finca amb un lloguer social a les tres famílies més vulnerables, mentre que un parell de pisos es destinarien al lloguer a preu de mercat. Els altres habitatges s’oferirien a un preu una mica més rebaixat, però no quedava clar si serien per les famílies que actualment hi viuen.

El barri del Raval, molt castigat per la gentrificació, ha erigit aquest bloc com un símbol de la lluita contra l’especulació i les entitats han organitzat desenes d’activitats per intentar protegir l’edifici, que van des de dinars populars fins a concerts. Un dels pisos del bloc havia estat un narcopís, però els mateixos veïns van fer fora els camells i ho van denunciar als Mossos.

L'intent de desallotjament ha arribat a les Nacions Unides. La relatora d'Habitatge de l'ONU, Leilani Farha, va fer ahir una piulada dient que estava "consternada" i demanant a Blackstone que compleixi els drets humans.

stats