Societat 12/11/2014

La Sindicatura de Comptes alerta de nombroses irregularitats al Consorci Sanitari Integral

L'entitat que gestiona equipaments sanitaris al Baix Llobregat es va saltar la normativa de contractació pública i de retribucions al personal

Acn
2 min

BarcelonaLa Sindicatura de Comptes ha fet un informe que alerta d'irregularitats comptables i de contractació pública al Consorci Sanitari Integral (CSI), que gestiona equipaments sanitaris al Baix Llobregat i el Barcelonès. El document recrimina la falta de procediments de contractació pública o algunes retribucions no ajustades ni justificades als professionals de l'organisme dels anys 2009 al 2011. El CSI està format pel CatSalut, l'Institut Català de la Salut, els ajuntaments de L'Hospitalet i Sant Joan Despí, el Consell Comarcal i la Creu Roja, i gestiona 14 centres de Barcelona i el Baix Llobregat, entre els quals els hospitals Moisès Broggi, Dos de Maig i l'Hospital General de L'Hospitalet.

En un dur informe, la Sindicatura retreu que l'organisme, de caràcter públic, hagi seguit el Pla General Comptable, quan havia de seguir el Pla General de Comptabilitat Pública de la Generalitat. En els contractes de subministraments, no es va establir ni un límit màxim de productes ni un preu total. Alguns contractes es van fer per procediments negociats sense publicitat, quan s'hagués hagut de fer amb publicitat.

Respecte a retribucions laborals, l'informe critica que alguns professionals eren contractats directament sense cap tipus de concurs públic, i altres que ja treballaven pel CSI eren contractats doblement a través de companyies creades expressament, cosa que està prohibida pel règim d'incompatibilitats. També s'han detectat irregularitats algunes retribucions, que es feien sense cap mena de conveni, o treballadors que van fer més de 150 hores extres anuals de guàrdies, cosa que està prohibida.

Igualment, en els contractes d'alta direcció es van trobar greus irregularitats. Alguns d'aquests contractes es van convertir en laborals sense cap mena de justificació ni concurs obert, mantenint però la retribució i les condicions laborals i les seves funcions. A més, tot i el decret del 2010 del govern espanyol que obligava a reduir els salaris un 8% als directius, només se'ls van baixar un 5%, com la resta de treballadors.

Així mateix, es critica que un conseller delegat fos acomiadat l'octubre del 2010 amb una indemnització de 30.800 euros per no haver-lo avisat amb antelació i l'endemà mateix fos recontractat com a adjunta a la consellera delegada. Per últim, considera que els 255.000 euros gastats en tres indemnitzacions per acomiadaments improcedents s'haurien de revisar i haver fet un expedient sancionador correctament i haver esperat a una sentència judicial ferma.

stats