Societat 07/01/2019

Una sobrecàrrega, la principal hipòtesi de l'incendi de Badalona

El foc va començar per un habitatge que tenia la llum punxada

Pau Esparch
3 min
El bloc de pisos incendiat a l’avinguda Marquès de Mont-roig de Sant Roc (Badalona)

BarcelonaEls veïns del bloc de Badalona que es va incendiar dissabte van coincidir a dir, poc després del foc, que les flames havien començat a la part baixa de l'edifici. I la principal hipòtesi de la causa de l'incendi que va deixar tres persones mortes i 30 de ferides és que el va originar una sobrecàrrega elèctrica en un pis ocupat de la primera planta que tenia la llum punxada, segons fonts de la investigació policial. La sobrecàrrega es produeix quan circula molt corrent pel circuit elèctric, cosa que pot generar un escalfament dels conductors i derivar en un foc. Tot i això, els Mossos d'Esquadra mantenen la investigació oberta i aquest dilluns han fet una inspecció ocular al bloc incendiat.

Els agents de la policia han tornat a entrar a l'edifici; també ho han fet tècnics de l'Ajuntament de Badalona i dels Bombers de la Generalitat. Els agents i els tècnics volen determinar el lloc exacte on es va originar l'incendi i la seva causa. També estudien la propagació del foc, que hauria pujat per l'escala del número 244 de l'avinguda Marquès de Mont-roig, al barri de Sant Roc. Dues de les víctimes mortals de l'incendi vivien a la vuitena planta i una altra a la novena. Els investigadors consideren que el fet de no tancar les portes d'entrada dels habitatges hauria provocat que el fum o el foc poguessin accedir a l'interior dels pisos, sobretot als que estan situats a la part alta del bloc.

Paral·lelament, responsables del Govern i representants municipals s'han reunit aquest matí per establir el protocol que se seguirà per atendre la vintena de les famílies que vivien a l'edifici de Badalona afectat per l'incendi i que no poden tornar a casa seva. "Hem creat un equip de psicòlegs i treballadors socials que revisarà cas per cas", ha assegurat el segon tinent d'alcalde, Jordi Subirana, que ha afegit: "Quan tinguem l'aprovació definitiva acordarem amb les famílies que puguin entrar a buscar les seves pertinences". En declaracions recollides per l'ACN, Subirana ha explicat que només dos dels veïns del bloc estan allotjats en hotels i que la resta han optat per instal·lar-se a casa de familiars o amics.

Pel que fa als ferits, cinc persones continuen aquest dilluns a la Vall d'Hebron de Barcelona, que va rebre la majoria dels ferits de l'incendi que van haver de ser ingressats. Tres estan greus i estables, un altre molt greu i un altre –un nadó– en estat menys greu a l'UCI pediàtrica. Els ferits que van ser ingressats a l'Hospital del Mar ja han estat donats d'alta.

Primeres queixes

Malgrat l'anunci de l'Ajuntament de Badalona i el Govern, alguns veïns han expressat queixes per la situació en què es troben des de dissabte. Un motiu de queixa, per exemple, és que, com ha admès el tinent d'alcalde de la ciutat, no els han concretat quan podran entrar a casa seva per recollir les pertinences –com pot ser la documentació– que no estiguin afectades pel foc. Un altre és la durada del tràmit de les autòpsies de les víctimes mortals.

Sobre l'actuació de dissabte dels equips d'emergències, el departament d'Interior va assegurar el mateix dia que, des que es va rebre l'avís, els bombers van trigar nou minuts a arribar al número 244 de l'avinguda Marquès de Mont-roig. Tot i això, alguns testimonis van situar-ho en un temps superior als 20 minuts. Diversos sindicats dels Bombers de la Generalitat faran una compareixença aquest dimarts davant el parc de Badalona. La convocatòria coincideix amb la protesta que des de principis de desembre manté la plantilla, que consisteix –entre altres mesures– en deixar de fer hores extres.

La mobilització laboral de les últimes setmanes ha fet que diversos parcs hagin tancat alguns dies per la falta de bombers, encara que fonts sindicals han explicat que dissabte el parc de Badalona estava operatiu. Sindicats dels bombers han recordat que, quan hi ha un incendi en un edifici, és recomanable tancar les portes si es veu fum a l'escala, ja que aquest tendeix a pujar.

stats