Incendi forestal
Societat Successos 14/03/2023

Estabilitzat l'incendi de Calafell

La trentena d'evacuats ja han pogut tornar a casa

3 min
Els Bombers treballant en les tasques d'extinció de l'incendi de Calafell.

Selva del Camp / BarcelonaDesprés d'una jornada especialment intensa pels diversos incendis que han cremat a Catalunya, sobretot a la Selva del Camp, amb 12 hectàrees afectades, els Bombers han treballat durant la nit en un incendi al terme municipal de Calafell, que ha quedat estabilitzat aquest matí de dimecres.

A primera hora del matí, l'nspector dels Bombers Miquel López ha explicat que durant el dia d'avui controlaran totes les columnes de fum que poden anar sortint a l’interior i al perímetre, i aniran descartant tots els avisos que els faci arribar la població. Les condicions meteorològiques són favorables perquè el vent ha minvat. L’alcalde de Calafell, Ramon Ferré, també ha explicat que les franges de protecció es fan habitualment entre l’abril i el maig, quan creix la vegetació, i ha constatat que aquest incendi ha arribat en un moment poc habitual.

El foc es va iniciar en una zona urbanitzada i va créixer ràpidament per la muntanya l'Escarnorsa. L'incendi va obligar a evacuar una trentena de persones que abans de la mitjanit han pogut tornar a casa de forma segura. Ningú ha necessitat atenció mèdica.

Imatges de l'incendi de Calafell

De moment, han cremat unes 19 hectàrees segons l'aproximació dels Agents Rurals. El foc ha afectat algunes tanques i jardins, però no ha causat danys a les cases. En total, uns 1.300 abonats s'han quedat sense llum, una incidència que ja ha estat resolta.

Els bombers van rebre l'avís de l'incendi a Calafell a les 17:55h, una hora després d'haver estabilitzat l'incendi a la Selva del Camp. Des de divendres els Agents Rurals estan avisant cada dia per SMS tots els pagesos que tenen permís de crema per advertir-los que aquesta pràctica queda suspesa per culpa del fort vent. Però ni això ni el sentit comú han estat suficients.

La principal hipòtesi amb la qual treballen els Agents Rurals és que el foc de la Selva del Camp, que ha cremat 12 hectàrees i va obligar a mobilitzar tres mitjans aeris i una vintena de dotacions terrestres, va ser provocat per una crema de rostolls mal apagada. Segons sembla, un pagès hauria tirat terra sobre la cendra d’unes restes vegetals cremades i en lloc d’apagar-lo "va produir un efecte carbonera", i quan va bufar el vent, es va tornar a encendre. El presumpte autor de l’incendi ha estat identificat, segons informen els Bombers en un comunicat.

Els bombers van rebre l’avís d'aquest foc a les 2.38 de la matinada de dimarts i no van poder donar l'incendi per estabilitzat fins ahir al migdia. El fort vent i els difícils accessos a aquesta zona (que està entre la Selva del Camp i Vilaplana, al Baix Camp) van complicar molt les tasques d’extinció. Per sort, en aquesta zona hi ha camps de conreu, concretament avellaners, que van permetre frenar la força de l'incendi i que els bombers poguessin girar la truita.

Així i tot, fins a 19 dotacions terrestres van treballar en l'incendi, que va obligar a confinar una urbanització a la zona, la de les Obagues.

El vent ha dificultat aquests últims dies la gestió d'aquests incendis. Durant tot el matí de dimarts la carretera TP-7013 entre la Selva del Camp i Vilaplana ha estat tallada en tots dos sentits de la marxa (entre els punts quilomètrics 5,5 i el 15) per facilitar la circulació dels vehicles d'emergència i per establir allà mateix el centre de comandament, que més tard s'ha traslladat a la Selva del Camp.

Risc elevat d'incendis en 26 comarques

Aquests dos focs arriben en un context de sequera extrema i després que aquest divendres Protecció Civil activés la prealerta per l'elevat risc d'incendi en una vintena de comarques catalanes, principalment ubicades a la meitat sud del país. Ara mateix, les comarques classificades amb el nivell de risc alt o molt alt d'incendis ja són vint-i-sis i es troben principalment al Tarragonès, les Terres de l'Ebre, el Ponent i la part sud del Barcelonès. A més, dotze comarques més se situen en nivell de risc moderat o alt d'incendi. Protecció Civil crida a extremar les precaucions i evitar riscos.

Mapa del risc d'incendis del departament dinterior
stats