Violència sexual

Alliberen a Barcelona una dona explotada sexualment quan se l'enduien per la força a França

Els Mossos, que han detingut el proxeneta, van actuar d'urgència després d'una trucada d'auxili de la víctima al 112

ARA
2 min
Imatge d'arxiu de l'Estació del Nord, a Barcelona. La millora del servei de busos interurbans és clau en l'oferta de transport públic

BarcelonaVa aprofitar un moment en què el seu explotador no la tenia vigilada per fer una trucada ràpida al 112 que la va acabar salvant. El servei d'emergències va rebre l'avís desesperat de la dona, que va explicar que estava retinguda i explotada sexualment per un noi de 23 anys. L'home l'havia portat des de França unes setmanes abans i la forçava a practicar la prostitució, l'agredia des de feia mesos i cada vegada l'obligava a fer serveis més indignes, segons va explicar la víctima. A més, havia planificat endur-se-la de nou a París per la força, per seguir explotant-la.

Davant de la informació de la trucada, els investigadors de la Divisió d'Investigació Criminal dels Mossos d'Esquadra van establir un dispositiu urgent i complex, segons ha explicat el mateix cos, ja que no disposaven de cap descripció física acurada ni de la víctima ni tampoc del proxeneta.

El 14 de setembre, cap a dos quarts de 12 de la nit, els agents van localitzar una parella que es podia correspondre amb les dues persones que estaven buscant, a l'Estació del Nord. Just abans que pugessin a un autobús amb destinació a París, la policia va fer comprovacions i va constatar que la parella havia comprat dos bitllets amb seients junts. En aquest moment, els agents es van acreditar, els van separar i la dona va explicar que ella era qui havia fet la trucada d'auxili. L'home va ser detingut i va passar a disposició judicial el 17 de setembre.

18 víctimes de tràfic de persones alliberades en un any

Durant l'any passat, els Mossos d'Esquadra van iniciar fins a 13 investigacions relacionades amb el tràfic d'éssers humans (3 més que el 2021) i han aconseguit identificar un total de 18 víctimes, 4 de les quals d'explotació sexual. La resta són casos d'explotació laboral i per comissió de delictes. La mitjana d'edat de les víctimes és de 34 anys.

Segons ha explicat aquest divendres el mateix cos, la prevenció en l'àmbit de l'explotació sexual es vehicula a través de la formació, tant dels agents com d'altres actors externs que puguin tenir relació amb víctimes. L'objectiu és dotar-los de coneixements perquè sàpiguen i aprenguin a detectar possibles casos de tràfic d'éssers humans.

Els Mossos treballen per reforçar la col·laboració amb les ONG especialitzades per dotar les víctimes de mesures de suport, restauració, restabliment i reparació. La policia també destaca la importància de l'avís al 112 o la denúncia en situacions com aquestes.

stats