Successos

Valentín i Óscar: dues execucions en 12 dies que continuen obertes

Els Mossos investiguen dos crims comesos amb una arma de foc en ple carrer

3 min
L’altar que van improvisar els amics per homenatjar Valentín Moreno al carrer de Sant Adrià de Besòs on el van disparar.

BarcelonaUnes flors i unes espelmes al costat de la vorera. Els habituals del carrer saben perfectament per què hi són. És el punt on van matar un veí del barri fa pocs dies. Va ser una execució: li van disparar per l’esquena amb una arma de foc. L’escena és poc habitual a Catalunya però s’ha repetit en 12 dies de diferència en dos municipis diferents. El primer crim va ser el 18 de novembre al vespre a Sant Adrià de Besòs i el segon el 30 de novembre al matí a Cerdanyola del Vallès. Els Mossos d’Esquadra han obert una investigació per a cada cas i de moment continuen obertes. No consta que s’hagi fet cap detenció ni tampoc que els dos assassinats tinguin relació.

Valentín Moreno estava a punt d’arribar al bar de Sant Adrià on se’l podia trobar sovint. Allà l’esperaven la seva dona i les seves filles. Ho explica un home que es presenta com un amic seu –prefereix no identificar-se amb el nom–. Quan Moreno recorria a peu el carrer que el portava al bar i li faltaven pocs metres per arribar-hi, en una zona també pròxima al seu domicili, va rebre dos trets, un dels quals al cap. Algú el va apuntar per darrere i el va matar. Tot i que va ingressar el 18 de novembre amb vida a l’Hospital Germans Trias i Pujol (Can Ruti) de Badalona, l’endemà va morir. Moreno tenia 39 anys i havia complert vuit anys d’internament en un centre de menors per un crim del 2000, que el va donar a conèixer amb el sobrenom de l’Assassí de la Vila Olímpica. La nit d’aquell crim ell feia 18 anys però encara se li va aplicar la jurisdicció de menors.

Els amics i la família de Moreno pensen que s’ha parlat més del passat, que “ell ja va pagar”, que del fet que l’han matat. “És igual el nom”, considera l’amic, que assegura que l’home s’havia fet un lloc a Sant Adrià –el tanatori es va omplir quan el van enterrar–, on diuen que va rellançar el club de futbol del municipi. En un comunicat, l’entitat va afirmar que “sense ell hauria sigut impossible dur a terme el projecte esportiu” dels últims anys. L’amic explica que Moreno acostumava a esmorzar al bar abans d’anar al gimnàs i que tenia una botiga de cotxes amb un altre amic. Però manté que no sap per què algú el volia assassinar ni la seva motivació.

L’oncle de Moreno, que es diu Paco, assegura que tampoc entén l’execució del seu nebot. Desitja que l’autor “caigui en mans de la policia i de ningú més”. Tanmateix, l’amic lamenta que els agents no restringissin la circulació al carrer quan el van matar per tal de trobar les bales del crim. Segons La Vanguardia, els Mossos van localitzar una pistola amb silenciador amb la qual s’hauria comès l’assassinat a prop de la incineradora de Sant Adrià. Mentre la policia ho investiga, els amics van improvisar un altar per homenatjar Moreno al carrer on li van disparar, amb les flors i les espelmes però també amb uns cotxes i algunes peces del Barça, per la seva afició a aquest club de futbol.

Uns trets que no es van sentir

L'altre home assassinat es deia Óscar i havia deixat el seu fill al centre on estudia. Acabava d’aparcar el cotxe i anava a peu, segurament per tornar a casa seva, a Cerdanyola. Però quan faltava poc per arribar-hi algú li va disparar, també per l’esquena. Passava per un carrer que estava a punt de creuar-se amb el del seu domicili, tot i que abans de poder girar els trets el van deixar estès a terra. Segons TV3, es va utilitzar una arma amb silenciador i l’execució va ser amb diverses bales. L’home, de 46 anys, va morir allà mateix. A pocs metres hi ha un bar, on l’Óscar es prenia sovint un cafè per esmorzar, però el 30 de novembre al matí no van sentir els trets.

El dispositiu dels Mossos després de l’assassinat a Cerdanyola.

“Estem en xoc”, assegura una dona que coneixia l’home quan parla de la seva mort. Explica que l’Óscar feia de mecànic i que els cotxes acostumaven a ser un dels seus temes de conversa al bar. El local està situat just al costat de casa seva i reuneix els treballadors de la zona. De fet, l'àrea té pocs establiments comercials, perquè bàsicament hi ha habitatges i naus d’algunes empreses. A hores d'ara els Mossos també intenten resoldre què s’amaga darrere d’aquesta altra execució.

stats