Successos

Controlat el virulent incendi que cremava en una zona turística de la Catalunya Nord

Més de 600 bombers han treballat en l'extinció del foc, que ha afectat 480 hectàrees, cinc càmpings i dues urbanitzacions

Ara
2 min
L'incendi de Sant Andreu de Sureda

BarcelonaEl virulent incendi a la Catalunya Nord, al terme municipal de Sant Andreu de Sureda, a prop d'Argelers, està sota control. Així ho ha confirmat aquest dimarts al matí el ministre de l'Interior francès, Gérald Damanin. Més de 600 bombers francesos han treballat tota la nit i han aconseguit estabilitzar el foc, que va començar en una àrea de vegetació a tocar d'una zona amb forta concentració turística. En total, les flames han consumit 480 hectàrees. Els efectius remullen ara els punts calents per evitar represes amb dos helicòpters bombarders d'aigua, i la previsió del cos és que es pugui donar per extingit en les pròximes 48 hores.

Des que es va declarar dilluns a mitja tarda, les flames han afectat una trentena de cases i una empresa. A més, el foc va obligar a evacuar cinc càmpings propers de manera preventiva (si bé en tres d'ells els turistes van poder tornar a les seves parcel·les a partir de la mitjanit) i dues urbanitzacions. El nombre d'evacuats en les primeres hores es va enfilar fins a les 3.000 persones i es van habilitar llocs per a tots els que van haver d'abandonar els habitatges. Segons càlculs de les autoritats locals, prop d'unes 2.000 persones s'han acollit a aquests recursos residencials.

L'incendi de Sant Andreu de Sureda.

La prefectura del departament dels Pirineus Orientals ha explicat que, cap a les 22 hores, els bombers van aconseguir que el foc deixés d'avançar pels municipis d'Argelers i de Sant Andreu de Sureda, que és la localitat on es va declarar. Tot i que el foc estigui perimetrat, el prefecte Rodrigue Furcy es va mostrar prudent inicialment pel risc de represa, ja que la situació de la comarca del Rosselló, no gaire lluny de l'Alt Empordà, és de "calor intensa, sequera i vents arremolinats", ha explicat l'organisme. Finalment, entre les 2 h i les 3 h de la matinada, els bombers van aconseguir contenir la propagació del foc gràcies, sobretot, al vent, que es va afeblir significativament.

Sobre el terreny, hi ha hagut un fort desplegament de més de 650 bombers, tretze dotacions aèries i tres helicòpters per lluitar contra el foc i contra ràfegues de vent que arriben als 80 km/hora. La prefectura del departament dels Pirineus Orientals ha destacat que no hi ha víctimes entre la població civil, tot i que 21 bombers han resultat lleument ferits, sobretot per la inhalació de fums. Un d'ells, però, està ferit greu, segons ha detallat el govern francès.

En declaracions a mitjans locals, l'alcalde de Sant Andreu de Sureda, Samuel Molly, ha qualificat d'"espectacle desolador" el paisatge que ha deixat el foc al municipi. "El poble està cremat a banda i banda, un terç del poble està afectat i hi ha molts danys. La fauna i la flora han desaparegut", ha lamentat. Tot i que els bombers dels Pirineus Orientals culpen a una mala neteja de les zones de vegetació, l'alcalde assegura que l'origen criminal del foc és inqüestionable.

Diverses carreteres continuen tallades aquest dimarts al matí: la D11 entre Sant Andreu de Sureda i Sureda i la D2 entre Sureda i Argelers. En canvi, la D914 entre Cotlliure i Perpinyà i la D618 entre Sant Andreu de Sureda i Argelers tornen a ser accessibles.

stats