Successos

Un pagès de Montmajor acumulava 500 quilos de material per fer explosius

És una quantitat de precursors similar a la que hi havia a la casa d'Alcanar, però la Guàrdia Civil no vincula aquest cas amb el terrorisme

2 min

BarcelonaA simple vista, comenten investigadors de la Guàrdia Civil, aquella casa semblava una masia com moltes altres a Catalunya. Solitària, allunyada del nucli de Montmajor (Berguedà) i envoltada de camps. Un tractor, un taller amb eines. Hi vivia un matrimoni d'avançada edat amb el seu fill, un home de 41 anys. Ell és un "pagès" d'una família de pagesos. La realitat, però, era un altre: al taller de les eines la Guàrdia Civil hi ha trobat mitja tona de material per fabricar explosius. Hi havia tota mena de precursors i substàncies químiques per fabricar artefactes que comprava per internet. El cos policial espanyol el defineix com un dels decomisos d'explosius més importants que s'han fet a Espanya.

Segons fonts consultades per l'ARA, tot i que encara falta analitzar molta informació dels aparells informàtics de l'home detingut, tot apunta que en la fabricació d'explosius no hi havia una motivació ni política ni terrorista. Segons les evidències recollides fins ara, tampoc sembla que ho fes per fer explotar caixers o vehicles blindats i poder-hi robar. Fonts policials expliquen que veuen més en ell una persona a qui li agradava "experimentar". De fet, al taller hi havia restes d'explosions i l'acusat ha acceptat que va tenir algun accident.

Els investigadors el defineixen com una persona "introvertida" i amb problemes d'addicció a les drogues. El taller el tenia en una nau una mica apartada de la masia, on també vivien els seus pares. "Era un laboratori", apunten. Hi havia matrassos i provetes de diferents capacitats, un mantell d'escalfament elèctric, agitadors magnètics, bombes de buit, controladors de flux i alambins per a la destil·lació. El producte final era pólvora o mare de Satanàs (triperòxid de triacetona), un detonant molt perillós i volàtil que, segons fonts de la Guàrdia Civil, se sol utilitzar amb finalitats terroristes o per robar caixers automàtics. Hi havia 2,2 quilos de barreja explosiva ja acabada.

La investigació policial va començar fa un any, quan la Guàrdia Civil va tenir constància a través del Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO) d'una transacció sospitosa de precursors d'explosius a través d'una plataforma de comerç en línia. Els agents van aconseguir identificar un home de 41 anys resident en una masia aïllada del Berguedà. Després d'aconseguir una autorització judicial, van escorcollar el domicili de l'investigat. Fonts properes a la investigació admeten que no s'esperaven trobar tants materials per fabricar explosius: 500 quilos, una quantitat que segons apunten fonts de la Guàrdia Civil és semblant a la que tenien els terroristes del 17-A a la casa d'Alcanar que va saltar pels aires. Els productes químics també eren semblants.

Finalment, agents de la unitat Tedax de la Guàrdia Civil ja han destruït de forma controlada tot el material després d'analitzar-lo. La investigació, però, continua, sobretot per aclarir quina era la motivació del detingut.

stats