Successos

Destapen una trama de narcotràfic i corrupció policial amb almenys quatre mossos implicats

Tres dels agents han quedat en llibertat amb càrrecs i el quart és un caporal en excedència que ha pagat una fiança de 30.000 euros

3 min

BarcelonaEn els últims anys Catalunya s'ha convertit en el primer productor de marihuana d'Europa amb un creixement exponencial de l'activitat delictiva entorn d'aquest nou mercat de droga. Les organitzacions criminals hi han vist una oportunitat de negoci i cada cop l'aprofiten més. Les intervencions de plantacions per part dels Mossos d'Esquadra son diàries i les detencions de criminals s'han duplicat en els últims dos anys. Les últimes s'han produït en el marc d'una investigació d'un jutge de Reus d'una trama de narcotràfic i corrupció policial, en la qual almenys hi hauria quatre mossos implicats. Tres dels agents van ser arrestats dimarts passat i han quedat en llibertat amb càrrecs. El quart és un caporal en excedència, detingut en les últimes hores. El jutge havia ordenat el seu ingrés a presó sota fiança de 30.000 euros que ha pagat i per tant no ha ingressat entre reixes. Els Mossos, juntament amb la Policia Nacional, també han arrestat dos empresaris i un treballador més vinculats a la trama.

De moment la investigació -que encara continua oberta i en part, sota secret de sumari- ha revelat dues primeres potes de l'entramat: una la formarien els tres mossos en actiu, que s'haurien quedat diners intervinguts en un operatiu policial en el que ells mateixos havien participat i que haurien d'haver lliurat al jutge. Segons els investigadors, un d'aquests policies, a més, es dedicava a extreure informació de les bases de dades policials i sobre futures operacions policials contra el narcotràfic i les facilitava a delinqüents. Això, asseguren els Mossos, hauria perjudicat diverses de les operacions que tenien en actiu contra el narcotràfic a Catalunya.

La segona de les branques de l'entramat fins ara conegudes tindria la seva base en una empresa de Tarragona -el caporal en excedència detingut n'era l'apoderat- que es dedicava a vendre el material que intervenia la policia quan desarticulava una plantació de marihuana. Aquesta empresa formava part del catàleg que tenen els Mossos d'indústries amb qui habitualment treballen per donar suport en els operatius judicials contra les plantacions de marihuana en naus. Són les que s'encarreguen de desmuntar les plantacions, recollir els sistemes elèctrics d 'il·luminació i de ventilació que fan servir els delinqüents per cultivar la droga. Totes elles tenen l'ordre de mantenir el material en un dipòsit sense tocar-lo i destruir-lo quan el jutge els ho ordeni.

Revendre enlloc de destruir

Però enlloc d'això, el que feien els detinguts, entre ells el caporal en excedència, era emmagatzemar part del material en una nau propera a l'empresa -que no estava logotipada com a tal- i revendre'l a terceres persones, en molts casos, asseguren els mossos en un comunicat, narcotraficants que les tornaven a fer servir per aixecar noves plantacions de marihuana. Si el jutge els ordenava destruir el material, falsificaven el document fent veure que havien complert l'ordre.

El jutge sospita que un dels agents detinguts dimarts, excompany del caporal en excedència, era la persona que l'avisava de les operacions policials més suculentes a nivell de material intervingut. Els investigadors també van esbrinar que el propietari de l'empresa va intentar processar la marihuana procedent d'un operatiu policial per revendre-la per 200.000 euros, en comptes de guardar el material i destruir-lo quan li arribés l'ordre judicial. No ho va aconseguir, segons els Mossos, perquè la droga es va fer malbé. A l'home, que és un dels arrestats en aquesta segona fase de l'operació, també se l'investiga per un delicte contra la salut pública.

Les converses per telèfon intervingudes a aquest home evidencien els seus contactes amb narcotraficants per advertir-los de possibles lots de material que els poden interessar, com ara un en una casa "de luxe" a Salou, adverteix en una de les converses. "T'envio les fotografies si vols", li ofereix al seu interlocutor. "Sí, ostia, perquè aquesta ha de ser xula, a veure què han pillat allà", li constesta el seu interlocutor. Igual que en el cas del caporal en excedència, el jutge ha ordenat presó d'aquest empresari, que ha pogut esquivar l'ingrés entre reixes pagant una fiança de 30.000 euros.

Dimarts es van practicar les primeres tres detencions i aquest dijous els Mossos i la Policia Nacional van escorcollar diverses naus industrials a Tarragona i un domicili de Cunit i va arrestar quatre persones més, entre elles el cap d'aquesta empresa i el caporal en excedència. En els escorcolls, els agents van intervenir 400 aires condicionats, gairebé un miler de llums i altres materials procedents d'operacions policials contra plantacions de marihuana, que ja estaven preparats per a la seva reventa i que s'haurien d'haver guardat en dipòsit o destruït.

stats