Discriminació
Societat Successos 22/06/2023

Enèsima polèmica a Waka Sabadell: dos porters investigats per racisme

Haurien impedit entrar a la discoteca diversos joves pel seu color de pell o el seu origen

2 min
La façana de la discoteca Waka en una imatge d'arxiu.

BarcelonaFa temps que la discoteca Waka Sabadell, al terme municipal de Sant Quirze del Vallès, està a l'ull de l'huracà. L'Ajuntament de Sant Quirze ha demanat diverses vegades a la Generalitat que la tanqui pel llarg historial d'incidents que acumula. Només durant el 2022, per exemple, s'hi van fer 160 actuacions policials, es van registrar 46 agressions i es van detenir 36 persones, tres de les quals per violació. Una de les darreres agressions va ser el desembre passat, quan es va difondre un vídeo d'una noia de 16 anys practicant una fel·lació enmig de la pista de ball. La noia va denunciar que l'havien drogat i va dir que no era conscient del que feia. Els incidents es repeteixen a l'interior de la discoteca, i també als seus accessos. Amb els seus porters com a protagonistes, són diverses les denúncies que s'han presentat en els darrers mesos acusant-los de racistes i xenòfobs.

Aquestes denúncies han acabat a les mans de la Unitat Central de Delictes d’Odi i Discriminació de la Comissaria General d’Informació dels Mossos d'Esquadra, que ja ha citat com a investigats dos porters de Waka Sabadell per delictes contra l’exercici dels drets fonamentals i les llibertats públiques. Concretament, la base d'aquesta investigació són dues denúncies que afecten dues noies i un noi. La dinàmica és sempre la mateixa: neguen l'entrada a joves pel seu origen o el seu color de pell. Fins i tot, en algun cas, els porters es van negar a entregar el full de reclamacions.

Aquests tres casos es remunten a finals del 2021 i a principis de 2022. L'octubre del 2021, de fet, van transcendir uns fets semblants als que ara investiga la policia, quan dos porters van agredir un noi a qui instants abans li haurien prohibit l'entrada a Waka Sabadell pel seu color de pell. Aquest cas va provocar una protesta d'un miler de joves davant de la discoteca que va acabar amb aldarulls. Cinc mesos després, el març del 2022, es va registrar una nova denúncia: els porters no van deixar entrar un noi de 18 anys d'origen brasiler, tot i permetre que ho fessin els seus amics i la seva parella. Ara, els Mossos han pogut contrastar i verificar les denúncies i incidents registrats, i també han identificat els porters, que continuen com a investigats.

Negativa a deixar entrar un gos pigall

Els investigadors dels Mossos no només s'han centrat en la discoteca Waka Sabadell. Segons ha informat la policia, també s'han analitzat uns fets discriminatoris que van passar en una discoteca de Barcelona. Aquest cop, els responsables del local haurien impedit l’accés a una persona invident acompanyada d’una amiga seva i del seu gos pigall. Tot i que la víctima i l'amiga van insistir que els gossos pigall poden entrar en tota mena d'establiments, els responsables van mantenir la negativa. La Fiscalia de delictes d’odi i discriminació va requerir que s’investiguessin els fets i els Mossos han conclòs que es tracta d’un delicte contra l’exercici dels drets fonamentals i les llibertats públiques.

stats