Successos

Aldarulls a la discoteca Waka per les acusacions de racisme

La protesta d’un miler de joves a les portes del local deriva en llançament d’objectes i deixa tres ferits

3 min
Una imatge dels aldarulls d'aquest dissabte de matinada al a discoteca Waka de Sant Quirze del Vallès

Els greus aldarulls a les portes de la discoteca Waka a Sant Quirze del Vallès aquest dissabte a la nit i matinada tornen al focus de la polèmica un local assenyalat recentment per diversos incidents racistes que implicaven treballadors de seguretat dels accessos. La convocatòria per les xarxes d’un miler de joves cridats a protestar per aquests episodis de discriminació va derivar en un llançament d’objectes contra el local –van volar pedres, bengales, ampolles i alguna tanca– i l’entrada al pati de la discoteca d’una trentena de persones. El balanç va ser de tres persones ferides: un porter de la discoteca que va rebre una pedrada a l’ull i dos agents dels mossos, segons ha informat la policia catalana, que ha obert una investigació per identificar els participants. Al tancament d’aquesta edició no s’havia fet cap detenció.

El departament d’Interior també ha obert un expedient informatiu per investigar no només aquests fets, sinó també els episodis polèmics recents en què s’ha vist implicada la discoteca. L’últim va ser la pallissa que va denunciar per les xarxes un jove colombià a finals d’octubre per part dels controladors d’accessos del local. L’expedient d’Interior es vehicularà a través de la direcció general d’Administració de Seguretat i mentre estigui en marxa, el Waka Sabadell funcionarà normalment. A més, la conselleria que lidera Joan Ignasi Elena convocarà els pròxims dies una junta de seguretat local a Sant Quirze del Vallès en la qual participaran els Mossos, la Policia Local de la ciutat així com el mateix Ajuntament. 

L’alcaldessa del municipi vallesà, Elisabet Oliveras, instava ahir la Generalitat a fer-se càrrec de la situació per acabar amb els “delictes d’odi” i manifestava que l’Ajuntament no podia anar més enllà. Per contra, des d’Interior, s’apuntava al govern municipal que encara té “recorregut d’acció” per actuar i fer front als problemes que envolten aquesta discoteca. Oliveras va explicar en declaracions a TV3 que s’estava treballant en com s’actuarà des del municipi per “controlar la situació” aquesta setmana. Va afegir que s’està preparant la posada en marxa d’un punt lila contra les violències i agressions, però que primer es vol “pacificar la zona”.

Els fets de dissabte van començar cap a les 11 de la nit, quan la multitud de joves va concentrar-se a les portes ja abans que obrís el Waka. El llançament d’objectes contra les instal·lacions va descontrolar-se i el dispositiu policial que hi havia va resultar insuficient –estava dimensionat per fer front a eventuals botellons, segons els Mossos–. Les patrulles de la policia catalana i la Policia Local de Sant Quirze van demanar reforços dels ARRO. Una trentena dels joves van accedir al pati de la discoteca i van causar més danys així com un saqueig de les begudes, segons la policia.

La defensa del sector

La patronal de l’oci nocturn Fecasarm ha demanat que no es “criminalitzi” la discoteca pels incidents amb els treballadors de seguretat. Recorda que s’havia apartat dos dels porters implicats en un dels episodis polèmics recents: “La discoteca ja ha fet el que li tocava fer”, ha defensat l’organització empresarial, que vol una reunió urgent amb la conselleria d’Interior. 

Fecasarm insisteix que els aldarulls de dissabte a la nit són un problema d’ordre públic. El secretari general, Joaquim Boadas, sosté que els casos polèmics són “puntuals” i que no es tracta “d’una situació generalitzada”. També ha apuntat que les discoteques es troben amb “persones amb actituds violentes” que s’aferren a acusacions de discriminació quan no se’ls permet l’entrada. Boadas ha afegit que s’està recomanant als responsables dels locals que quan hi hagi un cas sospitós de ser discriminatori engeguin “investigacions internes” i substitueixin el personal implicat fins que s’aclareixin.

stats