Inundacions
Societat Successos 24/09/2022

"Aquí estarem més de tres dies traient aigua"

Els tarragonins avaluen els danys de la tempesta d'ahir, que ha inundat baixos i soterranis

4 min
Tècnics al pàrquing inundat de l'Àngel

TarragonaEl tram final de les tan esperades festes de Santa Tecla es va complicar ahir a la tarda amb una forta tempesta que va deixar més de 100 litres per metre quadrat, i aquest dissabte molts tarragonins s'han llevat amb una missió gens festiva: avaluar els danys. Els veïns dels barris a prop del mar són els més malparats, especialment el barri del Port. Al voltant de la plaça de Smith encara hi havia vehicles amb un toll d'aigua a dins que, evidentment, no arrencaven. "Sempre passa el mateix", lamenta Marco Fondevila mirant l'aigua acumulada sota els peus del conductor del cotxe del seu fill. "A més, aquesta és aigua que ha sortit de la claveguera", diu, cosa que explica la pudor penetrant que omple l'ambient. El fill, en Mario, s'acaba de treure el carnet de conduir i només fa tres mesos que porta el cotxe. Alguns vehicles de l'entorn són dalt de la vorera, ja que la força de l'aigua els va aixecar. El vell Golf d'Ahmed Achaalaal, que li va costar 1.300 euros de segona mà, tampoc arrenca. "Ara ja no val res", diu mirant el capó del vehicle. Ahir a la tarda, molts miraven impotents des de balcons i finestres com l'aigua feia ballar els seus vehicles pel carrer.

A pocs metres de tots ells, un camió cisterna amb capacitat per a 8.000 litres xucla l'aigua d'un aparcament soterrani des de les vuit del matí. "Aquí ens hi estarem com a mínim tres dies", explica Juan Antonio Rivera als amos dels vehicles, que ahir la tarda ja van passar de la desesperació a la resignació. "Ahir, en només 15 minuts, l'aparcament va passar d'estar sec a estar totalment inundat", diu Gil Fontanet, un veí que no va tenir temps de treure el seu Opel, que ha passat tota la nit amb l'aigua fins a les portes. "La gent treien els cotxes i les motos com podien i sortia contra direcció per buscar un lloc on deixar-los", recorda. L'Àngel Fernández va ser una mica més ràpid i va poder retirar el seu vehicle: "Quan vaig veure un autobús parat al mig del carrer Reial, que no s'havia inundat mai, vaig entendre que havia d'anar a treure el cotxe", diu. Va intentar treure el d'un altre veí, però ja no hi va ser a temps.

Veïns empenyent un dels vehicles que va quedar inundat.
En Mario observant el seu cotxe, ple d'aigua.
L'Ahmed va veure ahir com l'aigua cobria el capó del seu cotxe.

Aquest dissabte molts observen impotents com els treballadors de l'empresa Baro van buidant l'aparcament. "Aquí ja vam venir el 2018, però aquell cop no hi havia tanta aigua", explica Rivera, que, com el seu company, l'Enrique Joanferran, ja es coneix molt bé aquest barri tarragoní: "Hi hem de venir cada dos per tres". Poc abans de les 11 ja han tret 32.000 litres d'aigua de l'aparcament. "Calculem que aquí baix hi ha més de dos milions de litres d'aigua", avisa. Els sis camions d'aquesta empresa s'han passat el matí buidant baixos i aparcaments de Tarragona, Vila-seca, Salou i altres municipis costaners. Fins i tot han hagut de deixar d'atendre més trucades, perquè no donen l'abast. A la zona residencial de l'Arrabassada el panorama és similar i també hi ha camions amb bombes d'aigua buidant soterranis.

Veïns caminant per un carrer de Tarragona destrossat pels aiguats

Al Serrallo, en canvi, els danys semblen menors. L'aigua va baixar amb força pels accessos al barri pescador però, en la majoria dels casos, anava a parar directament al mar. Malgrat tot, les terrasses dels bars i restaurants del front litoral estan plenes de fulles i deixalles que va arrossegar l'aigua. "El nostre local ja es va construir una mica elevat per evitar que l'aigua entrés quan passen aquestes coses", explica l'Albert Mateu, del restaurant l'Arrosseria, mentre escombra. L'aigua, tal com encara es pot veure per la marca que va deixar a l'escala, va arribar a cobrir uns 40 centímetres. Com ell, molts restauradors confien que avui hi hagi treva i puguin recuperar els diners que ahir van deixar d'ingressar per la tempesta, que va obligar a suspendre els actes de la festa major, que s'acaba aquest cap de setmana.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha visitat avui les zones més castigades per la tempesta acompanyat per l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà. A més del barri del Port, el Serrallo i l'Arrabassada, els dos mandataris han visitat també l'Escola del Miracle, on ahir va caure un mur per culpa de l'aigua.

Els actes de la festa major previstos per avui, com la jornada castellera o el concert d'Els Pets, es desenvoluparan amb total normalitat.

El president Pere Aragonès visitant la ciutat de Tarragona després de les inundacions
stats