Drogues

El fentanil ja ha arribat al mercat de la droga de Mallorca

La Policia Nacional requisa 40 caixes en un operatiu per desmantellar dues organitzacions de narcotraficants a l'illa

2 min
Una imatge de les capses de Fentanil intervingudes durant l'operatiu

PalmaEl fentanil ja ha arribat al mercat de la droga de Mallorca. En un operatiu que ha desmantellat dues organitzacions criminals destinades al narcotràfic, la Policia Nacional ha requisat fins a 40 caixes d'aquesta substància que s'havien de vendre com a droga al mercat il·legal. Segons ha informat el cos policial, els agents ja han arrestat 27 persones de diferents nacionalitats, entre les quals paraguaians i espanyols. Juntament amb el fentanil, han decomissat prop de sis quilos de cocaïna, més de tres quilos de marihuana i 400 grams de MDMA, així com 70.000 euros.

Aquesta és la primera vegada que s'intercepta aquest opioide a les Illes, si bé l'administració tenia sospites que podia ser-hi. A Catalunya, segons els Mossos d'Esquadra, encara no s'ha detectat l'entrada de fentanil al mercat il·lícit de droga, tot i que el 2021 es va interceptar a Mèxic una embarcació amb un carregament d'aquesta droga que pretenia introduir-la a Barcelona. El fentanil també és un dels opioides més utilitzats per tractar el dolor a Catalunya, si bé el seu ús clínic està més controlat. Però l'experiència dels Estats Units –cada dia 200 nord-americans moren per una sobredosi d'opioides, un 64% dels quals per haver consumit fentanil clandestí– ha posat en alerta les autoritats, que treballen en un pla estatal per acotar-ne l'ús i contenir una onada de dependència que, segons els experts consultats, afecta gent gran amb dolor crònic i alguns malalts de càncer.

L'operatiu antidroga de Mallorca en què s'ha interceptat fentanil parteix d'una investigació que va començar fa un any, quan el Grup Primer d'Estupefaents de la Policia Nacional va tenir coneixement que s'estava introduint cocaïna des d'un país sud-americà a la Península, i que posteriorment es traslladava en vaixell comercial fins a Mallorca. En una primera fase de l'operació, els agents van detenir tres homes i una dona, tots d'origen paraguaià, i van fer tres escorcolls domiciliaris. Aleshores ja van requisar un quilo i mig de cocaïna, prop de 400 grams de MDMA i 600 grams de marihuana, a banda de certes quantitats d'altres substàncies, com ara haixix. La continuació de la investigació va permetre, més tard, fer un altre operatiu, arrestar més implicats i intervenir més substàncies estupefaents, així com desmantellar diverses plantacions de marihuana.

Detingut a l'aeroport

Finalment, a final d'estiu, el líder de l'organització criminal, d'origen belga, va detectar que s'estrenyia el setge al seu voltant i que els agents cada vegada eren més a prop. Davant d'això, va intentar abandonar el territori en avió des de l'aeroport de Palma, moment en què va ser detingut abans de sortir de la ciutat, amb uns 10.000 euros a sobre. Després d'escorcollar casa seva, els policies van intervenir més substàncies estupefaents, entre elles cocaïna, MDMA, haixix i marihuana. Això, a més, va permetre fer una inspecció al domicili d'un altre dels implicats, que residia en un hotel de la zona de Peguera, on també van localitzar més droga.

Ara bé, amb aquesta darrera passa tampoc no va acabar la investigació. Una vegada desmantellada la primera organització, els agents van descobrir que hi havia una ramificació, és a dir, una altra banda criminal que operava de manera paral·lela. Aquesta no es va desmantellar fins aquest dimarts, 19 de desembre, amb la detenció dels seus integrants, acusats d'un delicte contra la salut pública.

stats