Corrupció

El policia narco de Llinars liderava una xarxa de franquícies de marihuana

El confident que van matar el 2019 també treballava pels Mossos i va destapar una trama de set anys

3 min
Agents dels Mossos durant l'escorcoll a la comissaria de la Policia Local de Llinars fa tres setmanes.

BarcelonaQuan el desembre del 2019 van disparar a un home mentre parlava amb un policia local de Llinars del Vallès es va dir que podia ser un confident. I efectivament ho era, i també treballava pels Mossos d’Esquadra. “Facilitava informació”, diu el cap de la divisió d’investigació criminal de la policia catalana a la regió metropolitana nord, l’inspector Josep Antoni López Garzón. La investigació del tiroteig, en què el confident va morir, encara no s’ha resolt i López Garzón no en vol donar més detalls, però el crim va destapar una trama de narcotràfic de marihuana que liderava el policia amb qui parlava l’home: el caporal conegut a Llinars amb el sobrenom de Titán, que va quedar detingut fa tres setmanes.

Després de l’homicidi, els Mossos van començar a sospitar que alguns agents de la policia local podien estar implicats amb un grup que cultivava plantacions de marihuana, però no s’esperaven que l’organització la dirigís el mateix caporal. Se’n van adonar a mesura que avançaven amb la investigació i van veure que els agents no donaven “seguretat” a les plantacions sinó que gestionaven unes franquícies de marihuana. Titán “manegava” la trama i decidia qui hi treballava. Segons López Garzón, el caporal llogava les franquícies als cultivadors amb “més rendiment” per una tarifa plana d’entre 1.000 i 1.500 euros al mes per cada nau industrial o a canvi d’un percentatge dels beneficis.

L’inspector dels Mossos explica que en les plantacions que “funcionaven molt bé” els agents corruptes preferien endur-se el percentatge de comissió i en la resta aplicaven la tarifa plana. Si deixaven de donar rendiment, buscaven altres franquiciats. Com a contrapartida, els “jardiners” –el nom que els Mossos posen als cultivadors– sabien que els policies implicats els asseguraven la vigilància de les naus i la logística, com ara tenir llum o fins i tot portar-los menjar. La trama tenia 10 naus a Llinars, algunes connectades per forats a les parets, més una altra a Cerdanyola. Els agents feia set anys que es dedicaven a aquest negoci perquè així ho deien en les converses que els Mossos escoltaven.

Titán i dos policies més de Llinars –un dels quals germà del caporal– són tres dels detinguts en l’operació que estan empresonats: utilitzaven els recursos que tenien com a agents per a la seva organització criminal. Per exemple, feien consultes dels vehicles dels franquiciats a les bases de dades o tenien disputes amb algú vestits amb l’uniforme i amb un cotxe patrulla, motius pels quals els atribueixen els delictes de revelació de secrets i tortures. Els Mossos també van detectar un cas de detenció il·legal en què “no es van garantir els drets” d’un arrestat. Pel que fa al quart agent de Llinars que van detenir, que ara està en llibertat, va participar en un robatori en una nau.

Els Mossos van arrestar onze persones més en l’operació perquè durant la investigació van comprovar que treballaven com a cultivadors de les franquícies de marihuana –no tots ho feien ara–. Són de nacionalitat espanyola, dominicana i sèrbia.

Entrar a les granges de bitcoins

S’investiga si els agents blanquejaven els diners de la droga amb algunes naus i establiments –un restaurant, un bar, una immobiliària i una perruqueria canina– que havien adquirit. Segons López Garzón, també “temptejaven” entrar al mercat de les granges de bitcoins. L’inspector diu que no tenen indicis que l’Ajuntament o la policia de Llinars coneguessin la trama, que demostra la “corrupció” de la marihuana.

stats