Successos

La Generalitat demana disculpes per haver-se oblidat de l'assassinat de la nena Yaiza

El pare de la nena assassinada a Sant Joan Despí recorda que el dolor "és igual" independentment del tipus de violència

3 min
La Yaiza Peiró, la nena assassinada per la seva mare a Sant Joan Despí el 31 de maig del 2021

BarcelonaLa consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, s'ha reunit aquest dilluns amb Sergio Peiró, el pare de la Yaiza, la nena de quatre anys assassinada a Sant Joan Despí a mans de la seva mare, Cristina Rivas, el maig passat. Ciuró ha admès que aquest cas va passar "desapercebut" i ha demanat disculpes en nom de l'administració a la família per haver-los "abandonat". El pare ha explicat a la sortida de la trobada que ha passat per un procés molt dur i que no ha sentit el suport de les institucions. "Sé que no totes les violències són iguals, però el dolor de les víctimes sí que ho és", ha assenyalat.

Ciuró ha lamentat que no s'hagi fet seguiment del cas i ha admès que "no li va arribar". La consellera ho ha atribuït al fet que el crim va coincidir amb la seva entrada com a cap del departament. "Llevat de la Laura Borràs, ningú més se'n va fer ressò. Ni socialment, ni mediàticament... com a societat no hem estat a l'alçada", ha admès Ciuró.

El pare de la nena assassinada a Sant Joan Despí, el Sergio, en una trobada amb la consellera de Justícia Lourdes Ciuró

Amb l'objectiu que no es torni a repetir un cas semblant, Ciuró ha anunciat la posada en marxa d'un nou registre –gestionat a través de l'Institut Mèdic Legal i Forense– que comptabilitzarà qualsevol víctima de violència familiar i masclista. Fins ara només es feia un recompte oficial dels segons casos. "Hem de treballar per prevenir a través de les eines legals les violències que es produeixen a través dels fills", ha resumit Ciuró. Paral·lelament, també es crearà una oficina única per facilitar els tràmits a totes aquelles persones que se sentin "víctimes" a Catalunya. "Hi haurà una finestreta única per donar una millor resposta", ha assenyalat. El cas de la Yaiza no havia format part de cap estadística oficial perquè la violència vicària és només la que s'exerceix contra els fills per fer mal a les mares (és a dir, és l'home qui exerceix la violència contra els fills com a revenja, però no inclou quan la mare fa mal als fills per venjar-se del pare).

De fet, per a la consellera la trobada amb Sergio Peiró ha servit també per recordar el cas i ha afirmat que "evidencia una realitat minoritària" que ha quedat "invisibilitzada". "No hem sabut respondre", ha admès Ciuró. Al maig, quan la mare va admetre haver mort la nena, el pare va lamentar en una carta que les institucions no haguessin "condemnat el crim de forma unànime". Aquest dilluns ha subratllat a la consellera la importància de lluitar contra aquesta violència "atroç" no només a Catalunya, sinó arreu. "És dur per qualsevol pare o mare, sense tenir en compte el gènere: totes les persones que passin per aquesta situació s'han de sentir acompanyades", ha insistit el pare, que ha afegit: "Cap víctima ha de quedar en l'oblit".

La consellera ha aprofitat la trobada també per remarcar l'aprovació del decret llei per protegir la vida i la seguretat dels infants en els casos de violència, afegint que es farà tant si és masclista com familiar. "Seguirem actualitzant el Codi Civil català per adequar-lo als nous models de família", ha explicat la consellera.

Fins ara els jutges podien decidir si els pares i les mares podien veure els fills o comunicar-s'hi tot i tenir indicis de violència. Però el Govern ha aprovat un decret llei que canvia el Codi Civil de Catalunya per no fer necessària aquesta valoració i directament, si es compleixen els supòsits, es prohibeixen tant les visites com les comunicacions. La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, ha defensat que cal “protegir la vida dels menors que són víctimes de la violència masclista”. Segons Ciuró, amb el canvi es vol intentar evitar més assassinats de nens. Tot i que el decret llei es refereix a la violència vicària –la que s’exerceix als fills per fer mal a les mares–, també incorpora la violència familiar. Per tant, la normativa serà aplicable a pares, mares i també altres familiars –com per exemple padrastres– dels menors.

stats