Successos

L'Ajuntament va revisar la palmera del Raval, però no hi va detectar "cap anomalia"

La inspecció va ser només ocular i no es va fer cap prova de resistència després d'una queixa dels veïns

3 min
Diverses persones, es van aplegar ahir a la plaça Emili Vendrell, per recordar-la.

BarcelonaLa caiguda d'una palmera va provocar aquest dijous la mort d'una noia de 20 anys que era a la plaça Emili Vendrell, al barri del Raval de Barcelona. Tal com va explicar l'ARA, els veïns havien obert una queixa a l'Ajuntament el mes de març passat en què advertien que l'arbre estava en mal estat. Segons ha informat el consistori aquest divendres, una setmana després de la queixa dels veïns la brigada de manteniment va fer una inspecció ocular de l'arbre i "no hi va veure anomalies". Per precaució va posar el cas en coneixement dels tècnics d'arbrats, que van fer una nova revisió dos dies més tard, el 24 de març. Tant en un cas com en l'altre les inspeccions van ser només oculars, no es van fer proves de resistència del tronc. En la segona inspecció els tècnics tampoc van veure "cap anomalia", per la qual cosa es va tancar la incidència, ha explicat Francesc Jiménez, gerent de Parcs i Jardins de Barcelona.

Aquest divendres, hi ha hagut una reunió d'urgència al consistori després del fatal accident. La gran pregunta és per què la palmera es va partir per la meitat, i encara no hi ha cap resposta clara. Hi ha tres factors que, junts, ho podrien haver provocat, però que per si sols no serien suficients: la sequera, un lleuger estretament del tronc i un niu de cotorres a la copa. Aquest estretament, segons Jiménez, "no era de risc" i el niu "no tenia un pes que considerem determinant". L'arbre, segons l'Ajuntament, no estava malalt. La investigació, doncs, continua. La segona tinenta d'alcaldia, Maria Eugènia Gay, ha explicat que l'Ajuntament ha obert un expedient informatiu "per fer seguiment de totes les actuacions" i ha encarregat un informe extern per avaluar les causes de la caiguda. Un dels motius que van esgrimir els veïns quan van demanar que es revisés l'arbre va ser que cada vegada estava més tort. Segons el consistori, però, això no era un factor de risc.

Espelmes en record de la Shamira.

El precedent de la Ciutadella

El 2020 hi va haver un accident semblant, quan un exemplar de la mateixa espècie d'arbre (una palmera datilera) es va partir per la meitat i va matar un home al parc de la Ciutadella. En aquell cas, el detonant van ser dos episodis de vent. Després d'aquell sinistre, Parcs i Jardins va posar en marxa un procés de revisió de les palmeres datileres: a la ciutat n'hi ha unes 2.500 i el 2021 es va fer un test d'oscil·lació (moure el tronc per valorar-ne la resistència) a totes, també a la de la plaça Emili Vendrell, on hi ha hagut l'últim accident. De totes les palmeres de la capital, en 350 es van detectar defectes de forma i es va fer una nova prova amb el resistògraf (és més extensa que la primera, i en aquest cas es forada el tronc). La palmera del Raval no estava entre aquestes 350 que van passar a una segona fase.

Això vol dir que l'últim test de resistència a la palmera que ha provocat l'últim accident mortal va ser el novembre del 2021. "No estava en el radar ni tenia una situació de risc", s'ha justificat el gerent de Parcs i Jardins. Es va optar per la inspecció ocular, tot i que el mateix gerent ha admès que "és molt difícil veure defectes en una palmera d'aquesta espècie". De fet, des de l'any 2014 l'Ajuntament ja no planta aquest tipus de palmera pel seu risc. El consistori iniciarà a partir de dilluns una nova revisió de 800 arbres d'aquest tipus i admet que potser algun mecanisme d'avaluació ha fallat. "N'hem d'aprendre", ha afirmat Joan Guitart, director d'arbrat de Barcelona, i ha afegit que això encara és més necessari en una situació de sequera. Gay ha subratllat que els protocols de Parcs i Jardins ja són "molt rigorosos" i "pioners" a tot l'Estat, tot i que no ha descartat incorporar-hi "millores".

"Treballarem de manera diligent per evitar que un cas com el d'ahir es pugui repetir", ha reiterat Gay. La palmera va ser podada per darrera vegada el 2020 i en cap moment es va valorar treure el niu de cotorres perquè "no era massa gran". L'arbre tampoc es regava, ja que normalment només es reguen durant els quatre anys posteriors a la plantació.

stats