Successos
Societat Successos 11/10/2023

L'anarquista que destrossava bancs i supermercats de Barcelona amb explosius

Va arribar a col·locar artefactes casolans 50 vegades més potents que els petards

3 min

BarcelonaLa primera vegada que van saber de l'explosió d'un caixer amb un artefacte casolà ja hi havia diverses coses que als Mossos no els quadraven. La instal·lació d'una entitat bancària a Barcelona va saltar pels aires, una tècnica habitual en moltes bandes de robatoris, però els agents van detectar que després de la detonació ningú va tornar-hi per agafar els diners. En les revisions posteriors, la unitat Tedax dels Mossos va continuar veient-hi coses estranyes. Primer de tot, l'explosió havia sigut exageradament potent si només buscaven obrir el caixer. A més, pel carrer van anar trobant trossos de l'artefacte casolà amb inscripcions. Les peces s'havien esmicolat i el contingut era pràcticament il·legible, però ja s'intuïa algun "A.C.A.B." (All cops are bastards).

Amb els mesos, van explotar nous caixers. Es repetien els patrons: la barreja casolana per fer la pólvora, sempre amb trossos de suro pel voltant (feien de tap per premsar la pólvora). Només canviava un element. "Cada cop hi havia més pólvora i l'explosió era més grossa", explica el sergent Carles Mitjà, dels Tedax dels Mossos. Sempre actuaven de matinada, quan el local estava tancat i no passava gent pel carrer. Les explosions, però, eren cinquanta vegades més fortes que les d'un petard potent. Van arribar a llançar peces de caixer a 30 metres de distància. "El caixer es convertia en metralla", adverteix Mitjà. "L'objectiu era crear danys, però s'assumia el risc que alguna persona eventualment passés per allà", afegeix l'intendent David Sánchez, sotscap de la Comissaria General d'Informació. Les conseqüències haurien pogut ser mortals. Després de cinc detonacions, van cometre el seu primer error.

Van canviar els bancs per supermercats, i també van voler innovar amb l'acció posant l'artefacte a dins d'un pot de pintura a l'entrada d'un súper. El motiu? Els investigadors tenen dues hipòtesis. O bé volia esquitxar tot el veïnat amb pintura blanca per fer la seva reivindicació encara més visible, o que l'explosió derivés en una columna de foc (la pintura és inflamable). Els Mossos es decanten més per la primera opció. Sigui com sigui, la pintura va fer que la metxa s'apagués i mai va explotar. "Va ser clau. Era el primer artefacte sencer que vèiem i era molt semblant a les nostres reconstruccions", destaca el sergent Mitjà. També van poder desxifrar, per primer cop, què deien les inscripcions. "Fuck nazis" o "Mort al capitalisme" eren algunes de les frases. "Estàvem davant d'uns actes d'inspiració anarquista", precisa l'intendent Sánchez.

Adhesius i cartells

Els investigadors van estar més de 1.000 hores revisant imatges de les càmeres de seguretat per poder identificar els autors. Fins llavors, havien provocat danys valorats en uns 80.000 euros i ja havien col·locat set artefactes. Finalment, el 5 d'octubre, una vegada tots identificats, van procedir a detenir tres homes per aquests fets. També van descobrir el laboratori d'explosius, a Barcelona. Era un pis desordenat on vivia el cervell de les accions. Van lligar molts caps. Les mateixes frases anarquistes que hi havia als explosius estaven penjades per la paret. A l'ordinador, per exemple, hi tenia un adhesiu que posava "Fuck nazis". A l'habitatge hi havia tot el material necessari per fabricar els explosius que havien fet anar tan de bòlit la policia, també els retoladors amb els quals escrivia els missatges. I hi havia dos artefactes preparats, els més grans que havien vist fins ara, amb 160 grams de pólvora. "Un petard potent en conté 3,5 grams", compara el sergent.

Els detinguts són tres homes d'entre 24 i 45 anys, tot i que un d'ells, que ja ha entrat en presó preventiva, era considerat el líder. És, precisament, el que fabricava els explosius. Els altres, a qui ja coneixia abans d'iniciar la seva etapa com a anarquista, l'ajudaven amb tasques de vigilància i gravant les accions. Després, però, no ho difonien ni reivindicaven els atacs. Sánchez descriu que això ja quadra amb un corrent de pensament anarquista: "Com que es tracta d'enfonsar el sistema per després construir-hi el seu projecte polític, el fet de reivindicar accions creuen que et fa més vulnerable i que és millor anar generant el caos".

El principal detingut té un perfil atípic. Segons explica l'intendent Sánchez, no té cap antecedent policial i, després de rebuscar i rebuscar, no han trobat cap vincle amb cap grup anarquista conegut. Tampoc l'han identificat en cap altra acció o manifestació de la mateixa ideologia. Era un lloc solitari que en els darrers mesos s'havia radicalitzat. Els investigadors el defineixen com una persona "intel·ligent", que s'havia format i ho continuava fent en àmbits com la química per poder millorar els seus artefactes, que cada vegada estaven més elaborats. A casa seva hi van trobar una nova sorpresa: comprava tot el material traficant amb drogues.

stats