Successos
Societat Successos 28/04/2023

L'assassí de Canovelles va fer saltar una alarma per tenir la víctima a distància de tir

Va intentar disparar a un altre soci del club, però no tenia la pistola carregada

4 min
Roger L.S. sortint de la comissaria de la Policia Nacional a Múrcia

BarcelonaEl Roger i el Jordi estaven sols en una de les galeries de tir del Camp de Precisió de Granollers. El Jordi era l'encarregat d'aquesta galeria. Feia mitja dècada que hi treballava, però era un soci habitual des de ben jove. En canvi, el Roger, de només 19 anys, feia pocs mesos que hi anava després d'haver passat per l'acadèmia militar. Era un dissabte i ja arribava l'hora de tancar. El Jordi estava escombrant la galeria i li va comentar al Roger que li quedaven cinc minuts. Eren molt lluny l'un de l'altre: un a cada punta de l'àmplia galeria. Ens hem d'imaginar una sala gran, amb petites entrades que donen accés a cada passadís per disparar. En aquella galeria, n'hi havia una quinzena. Segons fonts consultades amb accés a les càmeres de seguretat, després d'aquest comentari el Roger va continuar disparant, però de tant en tant feia un pas enrere i mirava el Jordi. Va repetir-ho més d'una vegada i va arribar el moment clau: va fer dos passos endavant i va fer saltar l'alarma.

És un mecanisme de seguretat que tenen moltes galeries de tir: si el pistoler supera la línia des d'on ha de disparar i entra al passadís que condueix a la diana, sona una alarma perquè els altres pistolers parin. Aquesta alarma l'ha d'aturar l'encarregat de la galeria, i el botó, precisament, estava just al costat des d'on estava disparant el Roger. El Jordi, doncs, va travessar tota la galeria i va prémer el botó. Després es va quedar netejant a pocs metres del Roger, donant-li l'esquena. El jove va repetir el gest: anava traient el cap per mirar què feia el treballador. Ara ja el tenia a distància de tir. Va arribar un moment que es va girar i li va clavar cinc trets a l'esquena.

En aquell moment, segons les mateixes fonts, el Roger tenia dues armes que el club li havia cedit per disparar. La que estava fent servir i amb la qual va disparar al Jordi i una altra de descarregada que havia de retornar. Després dels cinc trets va recollir ràpidament la bossa i quan anava a marxar va aparèixer un altre soci del club, l'Iván, que era al bar i s'havia deixat una cosa a la galeria. Veient el Jordi a terra ferit de mort, l'Iván va intentar perseguir el Roger, però va relliscar. El jove es va girar i va agafar una de les dues pistoles de la maleta. Va prémer el gallet, però no va disparar. Amb les presses, tot apunta que va agafar l'arma descarregada. Després va fugir.

Vuit delictes

La matinada següent van detenir el Roger a Múrcia. Per arribar-hi, havia segrestat fins a tres cotxes diferents. Aquest divendres el jutjat d'instrucció número 2 de Granollers ha ratificat la presó provisional i sense fiança per a ell. Se l'acusa de vuit delictes diferents: l'assassinat del Jordi, la temptativa d'homicidi a l'Iván, avançada per El País i que ha pogut confirmar l'ARA, la detenció il·legal de cinc persones en tres vehicles diferents i la tinença il·lícita d'armes, ja que en la seva fugida es va emportar les dues armes del club. En el trajecte fins a Múrcia, primer va segrestar una parella d'ancians, amb qui no va avançar gaire.

Encara al Vallès Occidental, va amenaçar a punta de pistola una dona, que el va portar fins a la ronda de Dalt de Barcelona. Va ser al barri de Pedralbes on va segrestar les dues joves que el van portar fins a Múrcia. Allà els va dir que el deixessin a l'estació del Carme. Després les noies van avisar la Policia Nacional i dos agents van aconseguir neutralitzar el Roger al vestíbul de l'estació abans que tragués l'arma.

Per què el Roger va disparar el Jordi és, a hores d'ara, una incògnita que la investigació policial dels Mossos d'Esquadra està intentant desvelar. Diversos testimonis consultats per aquest diari van explicar que és un noi que des de petit té reaccions violentes. Per exemple, només amb 15 anys ja va amenaçar un company de l'equip d'handbol amb una navalla. Al camp de tir també havia tingut algun problema. Un dia, per exemple, també ja era hora de plegar i un cambrer del bar el va avisar. El Roger, segons fonts del camp de tir, es va accelerar i va respondre de males maneres al treballador, fins a iniciar una discussió que no va arribar a les mans.

Una de les grans preguntes a respondre és si l'assassinat va ser un acte premeditat. El fet que, tal com demostren les càmeres, fes saltar l'alarma expressament perquè s'hi acostés el Jordi, podria reforçar aquesta hipòtesi policial. Hi ha diversos elements més que van en aquest sentit. El Roger sempre anava al camp de tir amb el seu pare, menys el dia de l'assassinat. I hi va anar sense el telèfon mòbil. De fet, va fer servir el d'una de les conductores que va segrestar per mirar si hi havia notícies sobre el seu crim i també per buscar webs de prostitutes a Barcelona. A més, aquell dissabte va arribar vestit de negre i amb una motxilla negra tipus militar de grans dimensions, com si anés a passar uns dies a fora de casa. Sigui com sigui, serà la instrucció judicial la que determini per què ho va fer.

stats