Societat Successos 27/02/2023

L’institut de Sallent admet que l’Iván era víctima de burles

L'equip directiu havia advertit en diverses ocasions els autors dels comentaris

3 min
L'entrada de l'Institut Llobregat de Sallent.

SallentLa investigació per saber per què l'Iván i la Leila, dos germans bessons de dotze anys que vivien a Sallent, van precipitar-se des del balcó de casa seva per suïcidar-se continua. Aquesta localitat del Bages plora la mort de l'Iván –diumenge va tenir lloc la cerimònia de comiat– i la Leila segueix hospitalitzada, estable i conscient, segons fonts pròximes a la família. Tant els Mossos d'Esquadra com el departament d'Educació ho investiguen com un cas multifactorial, en el qual no només un detonant explicaria el desenllaç. Entre tots els factors, la situació de bullying a l'institut ha anat prenent força els últims dies. Diversos companys d'institut alertaven dijous a l'ARA que sobretot l'Iván patia burles i vexacions, entre altres motius perquè s'estava plantejant un procés de trànsit. Ara Educació, tot i negar-ho al principi, ja no descarta el bullying. L'institut no només no el descarta, sinó que, segons ha pogut saber l'ARA, admet que l'Iván era víctima de burles i que per això diverses vegades el van haver d'aïllar.

Segons fonts consultades per aquest diari, en reunions internes l'equip directiu de l'institut ha admès que hi va haver queixes de la família de l'Iván i la Leila per l'actitud que tenien alguns companys d'escola. El centre assegura que va actuar davant d'aquesta situació castigant els autors dels comentaris que molestaven el jove i trucant als seus pares per advertir-los del comportament dels seus fills. També afirmen que estaven molt a sobre de l'Iván i que quan era víctima d'aquestes burles l'acompanyaven al despatx d'un professor perquè es relaxés i no se sentís sol. Les mateixes fonts apunten que, si bé l'institut admet aquests episodis, replica que no té constància d'un assetjament sistemàtic i constant. Alhora, fonts del departament d'Educació apunten que la investigació segueix el seu procés i encara no confirmen que hi hagués bullying. De fet, l'inspector del departament d'Educació destinat a Sallent ha afirmat que ell no coneixia aquesta situació i que l'institut no va activar el protocol per alertar la conselleria de la situació.

En aquestes trobades internes, algunes amb presència de l'inspector d'Educació, l'equip directiu assumeix que cal revisar tots els protocols d'actuació perquè no torni a passar una situació així. "El sistema ha fallat", va admetre un membre de la direcció del centre. Divendres passat, de fet, ja es van reunir diversos càrrecs del departament d'Educació i de l'institut per corregir el protocol. Aquest dilluns l'inspector d'Educació tornava a ser al centre per tractar el tema. Una de les mesures que es prendran serà habilitar un correu electrònic perquè els alumnes puguin expressar les seves inquietuds sobre aquest cas. En les converses el centre també s'està plantejant instaurar una formació per a alumnes i professors.

En aquestes reunions que l'ARA ha pogut reconstruir, l'equip directiu del centre ha admès que el principi de curs va ser "molt difícil" per a l'Iván i la Leila. Va ser en aquest moment quan, segons expliquen des de l'institut, es van concentrar la majoria de conflictes. En les últimes setmanes, però, asseguren que estaven passant una bona època, i així ho explicaven a la psicòloga del centre que els tractava. Fins i tot a l'inici del curs l'Iván va ser expulsat. Segons el centre, va ser per un "rampell". Segons alguns companys de classe, es va defensar dels seus agressors.

Espelmes i flors en record de l'Iván a sota casa seva.

Després d'una cerimònia íntima i emotiva diumenge per acomiadar l'Iván, els alumnes de l'institut han tornat a classe aquest dilluns. Però ni de bon tros ha arribat la normalitat. A les 10 hores hi ha hagut una manifestació de l'associació Sallent No Calla, formada per amics de la família de l'Iván i la Leila i pares de l'institut, que després s'han reunit amb l'equip directiu. Demanen responsabilitats al centre per no aplicar el protocol antiassetjament. La concentració ha arribat a les portes de l'escola, on alguns nens també s'han manifestat al pati. Les pancartes amb el missatge Stop bullying no han arribat només a les reixes del pati de l'escola, sinó que també estan penjades al balcó de casa l'Iván i la Leila.

stats