Successos

Una espanyola, un senegalès i dues alemanyes: les víctimes de l'esfondrament mortal a Mallorca

La principal hipòtesi dels bombers és que l'edifici va caure per l'excés de pes de la primera planta

ARA
4 min

Palma / BarcelonaTragèdia a Mallorca. L'esfondrament d’un bar a primera línia a la Platja de Palma va causar aquest dijous quatre morts i setze ferits, almenys set dels quals molt greus. Els fets van tenir lloc cap a les 20.30 h en una zona turística de l'Arenal, en un local que es diu Medusa Beach Club i on hi havia nombrosos clients, sobretot turistes, i treballadors. La primera hipòtesi amb què treballen els bombers és que l'edifici s'hauria ensorrat a causa de la sobrecàrrega de la primera planta, on hi havia la terrassa.

El cap dels Bombers de Palma, Eder García, ha explicat que la combinació del sobrepès amb la fragilitat de l'estructura pel pas del temps podrien ser l'origen de l'esfondrament de la terrassa, que va caure sobre la planta baixa del restaurant. L'impacte hauria fet caure una volta de l'estructura, cosa que va fer que l'edifici s'ensorrés fins al soterrani, on hi havia un pub discoteca.

Fonts de la Policia Nacional asseguren que el plantejament dels bombers coincideix amb el de la seva unitat científica tot i que, en declaracions a Efe, han demanat prudència perquè la investigació tot just ha començat i el procés serà llarg. Expliquen que caldrà revisar la documentació relativa a l'edifici ensorrat i que els tècnics d’arquitectura del consistori facin un estudi detallat del cas.

Els Bombers de Palma actuant.

"Una mort anunciada"

En declaracions a l’Ara Balears, el vicepresident de l’Associació de Veïns de Platja de Palma, Alain Carbonell, ha recordat que aquest és “el tercer restaurant que s’esfondra” al mateix carrer i separats per molt pocs metres. Segons explica, són restaurants que originalment eren habitatges i es van convertir en locals dedicats a la restauració i l’oci. “És una gran tragèdia, però és també la crònica d’una mort anunciada. Són habitatges amb més de 70 anys d’història, convertits en bars o pubs, que no estan preparats per a això”, denuncia Carbonell, que pronostica que “tristament tornarà a passar”.

Per evitar que es repeteixi, demana una actuació “ràpida, contundent i urgent” per part de les institucions. Tot i això, assegura que un dels problemes principals és la “deixadesa i manca de control per part de les administracions públiques”. “Espero que aquesta tragèdia serveixi per actuar i evitar nous casos”, remarca. 

Alain Carbonell, vicepresident de l'Associació de Veïns de Platja de Palma.

Quatre persones mortes i 16 d'hospitalitzades

Testimonis dels fets han explicat a l'ARA que abans del sinistre hi havia una desena de persones la terrassa del local, a les quals se sumaven les que eren a l'interior de l'establiment. Segons ha confirmat la Policia Nacional aquest divendres al matí, les víctimes mortals són una treballadora del bar, de nacionalitat espanyola i 23 anys; dues turistes alemanyes, de 20 i 30 anys, que es trobaven al local, i un altre client d'origen senegalès que tenia 44 anys. Pel que fa als ferits, 16 persones han requerit ingrés hospitalari, però cap ha hagut d'entrar a l'UCI. Com a mínim set dels ingressats són dels Països Baixos i, del total, quatre ja han estat donats d'alta.

L'home d'origen senegalès que ha mort en l'ensorrament del Medusa Beach Club va ser condecorat per la Policia Local de Palma fa anys per rescatar un banyista que s'estava ofegant a la platja de l'Arenal. Una nit de desembre del 2017, un amic seu i ell passejaven per la platja quan es van trobar amb una dona que estava molt preocupada perquè el seu marit havia entrat al mar i no en sortia. Tant l'home mort ahir al vespre com el seu amic van entrar a l'aigua i van aconseguir rescatar la víctima, que, malgrat presentar símptomes d'ofegament, va aconseguir sobreviure. Mesos més tard, el ple de l'Ajuntament de Palma va decidir condecorar-los tots dos amb la Creu del Mèrit Policial. El llavors alcalde Antoni Noguera els va fer entrega del reconeixement durant la Diada de la Policia Local de Palma del maig del 2018.

Un jove ferit amb la mirada perduda.

Amb llicència en regla

L'edifici que s'ha esfondrat comptava amb llicència des del 2010. S'havia renovat correctament i, de fet, la terrassa havia estat en obres durant l'hivern. En una entrevista a l'informatiu d'IB3, el tinent d'alcaldia de Turisme de l'Ajuntament de Palma, Javier Bonet, ha assenyalat que, aquest matí de divendres mateix, els pèrits han valorat la situació al lloc dels fets.

Els bombers han remarcat que en el moment de l'incident el local tenia una ocupació força elevada: "En una superfície de 20 metres quadrats hem trobat 20 víctimes", ha ressaltat el cap del cos, que també ha detallat que la volta que va trencar-se era de marès, una pedra arsènica típica de Mallorca. Es tracta d'un material habitual a les cases que es construïen a l'illa fa dècades, sobretot a prop de mar.

De fet, un veí que fa més de 50 anys que viu a la zona ha explicat que “cada vespre estava ple de gom a gom i no enteníem com hi cabia tanta gent”. L’edifici, que data del 1940, era la casa d’estiu d’un matrimoni de Palma i fa anys que la van vendre. “Ves a saber l’obra que hi van fer”, es pregunta el mateix veí.

Tres dies de dol oficial

Tant la presidenta balear, Marga Prohens, com l'alcalde de Palma, Jaime Martínez, han acudit aquest matí al lloc dels fets i l'Ajuntament ha declarat tres dies de dol oficial a la ciutat. El Govern balear, per la seva banda, ha declarat un dia de dol oficial per l’accident més greu que ha tingut lloc a Palma des de l’esfondrament d’un edifici al barri de Camp d’en Serralta l’octubre del 2009.

A les 12 del migdia, el consistori ha fet un minut de silenci a la plaça de Cort i l'alcalde ha suspès la seva agenda oficial durant els tres dies de dol. També queden suspesos els actes de la campanya electoral europea. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha parlat tant amb Prohens com amb Martínez, i els ha traslladat la disposició del govern central a col·laborar amb tots els mitjans i efectius que calguin.

stats