Successos
Societat Successos 26/04/2023

El narcobloc del Prat: famílies vivint en una habitació perquè hi cabessin més plantes

Els Mossos detenen sis persones i desmantellen una plantació que ocupava un edifici sencer al barri de Sant Cosme

3 min
Agents dels Mossos d'Esquadra durant l'operatiu al Prat del Llobregat.

BarcelonaDes de fora sembla un bloc de pisos normal i corrent. És un edifici situat al carrer del Riu Anoia del Prat de Llobregat que té tres portes diferents i ocupa tres números: el 24, el 26 i el 28. Per dins, alguns d'ells estan intercomunicats. Sobre el paper, són pisos residencials, d'uns 60 metres quadrats, però un cop a dins la cosa canvia: és una fàbrica de plantacions de marihuana que s'expandeix per més d'una desena d'habitatges. Als menjadors, als lavabos, a les cuines, a les habitacions i als passadissos no hi ha mobles ni els residents hi fan vida, sinó que estan plens de testos amb cànnabis. Fins i tot, segons fonts consultades, hi havia famílies amb menors que dormien, menjaven i vivien en una habitació perquè la resta del pis pogués ser una plantació. Cap a les sis del matí, una munió d'agents dels Mossos d'Esquadra i de la policia local (uns 200 efectius) s'han presentat a les portes d'aquest narcobloc i han desmantellat les plantacions.

En total, s'han practicat entrades en 16 domicilis, tots del mateix edifici. Sobretot, els narcopisos estaven al número 24, però també n'hi havia als altres accessos. El balanç, de moment, és de cinc detinguts. Les detencions, però, haurien sigut set si no fos perquè dos sospitosos en el moment de l'arrest estaven amb un menor a càrrec seu i la policia no se'ls ha pogut emportar. Sí que han quedat investigats, com els altres detinguts, per un delicte de tràfic de drogues i de defraudació de fluid elèctric, ja que punxaven la llum del quadre general del bloc.

Segons fonts al corrent de la investigació, no es tracta de petits narcopisos, sinó d'un gran narcobloc. Per tant, la principal hipòtesi policial és que al darrere hi ha una organització criminal que ho coordinava. Concretament, segons les mateixes fonts, tot apunta que es tractaria d'un clan familiar que ja té antecedents per tràfic de drogues i per fer-ho, a més, en els mateixos blocs amb anterioritat. Tot i que els Mossos ja havien desmantellat alguna plantació en el mateix punt, l'organització hi ha anat tornant a entrar. Es tracta d'un clan jeràrquic i ben estructurat. Alguns dels membres de la família vivien al mateix bloc, supervisant o fent de jardiners d'alguna plantació.

El narcobloc del barri de Sant Cosme del Prat de Llobregat.

En canvi, en altres pisos aquests jardiners podrien ser externs a la família. Una altra de les línies d'investigació de la policia és saber com el clan aconseguia controlar tants pisos d'un bloc. Una de les hipòtesis és que coaccionessin els inquilins que no accedissin inicialment a cuidar plantacions perquè marxessin del bloc. De moment, encara és d'hora per saber si les detencions d'aquest dimecres afecten la cúpula del clan. L'operatiu ha sigut de gran envergadura i hi han participat efectius de l'Àrea d'Investigació Criminal de la Regió Metropolitana Sud, membres de la Unitat d'Investigació del Prat, de l'ARRO, la Brimo, la Unitat de Seguretat Aèria (drons) i també dels Mitjans Aeris.

Fins a 19 detinguts a Tarragona

Mentre els dos centenars de mossos i policies locals arribaven al Prat de Llobregat, ja estava en marxa un operatiu de la Guàrdia Civil a Tarragona per desmantellar una altra organització que cultivava marihuana de forma indoor. També ha requerit la participació d'uns 200 agents de la Guàrdia Civil i les policies locals. En aquest cas, han desmantellat un grup criminal albanès que presumptament cultivava i traficava amb marihuana a la costa de Tarragona. La policia ha detingut 19 persones i ha entrat en 16 domicilis; en 14 hi havia plantacions. Els registres han sigut al Vendrell, Calafell, Creixell, Cunit, Roda de Berà, Albinyana i Altafulla.

Agents de la Guàrdia Civil i de la Policia Local de Calafell en un dels punts de l'operatiu on s'ha desarticulat una plantació de marihuana.

Un portaveu de la Guàrdia Civil ha apuntat que l'organització criminal atrau estrangers a la zona perquè cuidin de les plantacions, unes persones que no surten gairebé mai dels pisos. El destí final de la droga, segons la Guàrdia Civil, són països europeus. En total, s'han intervingut 11.127 plantes de marihuana, 112 quilograms de cabdells i 11.745 euros en efectiu. També s'ha requisat una pistola, un revòlver i una arma llarga d'aire comprimit. Fins aquest dimecres, es calcula que tots els pisos han defraudat uns 500.000 euros a la companyia elèctrica.

stats