Societat Successos 22/02/2023

S'investiga com un suïcidi el cas de les bessones de 12 anys de Sallent

Educació descarta un possible cas de 'bullying', però els Mossos mantenen "totes les hipòtesis"

4 min
Edifici on vivien les dues nenes, amb mitjans de comunicació informant de la noticia, al costat d'unes espelmes.

BarcelonaEls Mossos d'Esquadra investiguen com un suïcidi la mort d'una nena de dotze anys a Sallent després que ella i la seva germana bessona saltessin des d'un balcó aquest dilluns poc abans de les 16.00 hores. La segona menor va ser traslladada amb helicòpter a l’Hospital Parc Taulí de Sabadell, on està en estat greu. Les dues nenes es van precipitar des del balcó de casa seva, en un tercer pis. En el moment dels fets, el pare era a casa i la mare treballava en un bar del poble. Al balcó hi van trobar dues cadires.

El departament d’Educació insisteix que "no hi ha cap indici" per pensar que les dues germanes patissin bullying a l’institut on estudiaven i asseguren que l’Ajuntament comparteix la tesi. Fins i tot aquest dimarts, durant unes hores, han arribat a assegurar que la investigació descartava l’assetjament. Però els Mossos d’Esquadra són molt més prudents i mantenen que "la investigació està en curs" i insisteixen que "totes les hipòtesis estan obertes". Els agents compten amb les dues cartes que les germanes van deixar escrites abans de saltar del balcó i també amb el testimoni de l’orientadora social que les va atendre per problemes derivats "de la seva situació familiar i social", segons el departament d’Educació.

La família, que també rebia atenció dels serveis socials, havia arribat al poble procedent de l’Argentina fa un any i mig. Les nenes van fer el darrer curs de primària en una escola del poble i aquest setembre havien fet el canvi a l’Institut Llobregat de Sallent. "Eren molt amigues nostres", deien ahir un grup de nens que quan van sortir de l’escola van anar fins al lloc dels fets. "Dilluns se les veia tan alegres a la rua del Carnaval", deia un altre nen amb cara de no entendre res.

Concentració en silenci avui davant l'Ajuntament de Sallent.
Façana de l'Institut Llobregat a Sallent.
Façana de casa de les bessones.

La pregunta que es feia és la mateixa que es fa tot el poble. "Per què?" I la resposta, segurament, no la té ningú. Tot i això, en dona pistes l'Organització Mundial de la Salut (OMS). "El suïcidi mai és el resultat d’un factor únic o un esdeveniment", segons recull el document del ministeri de Sanitat sobre la prevenció del suïcidi basat en les recomanacions de l'OMS. El text també adverteix que "el suïcidi no és un diagnòstic de trastorn mental, és una conducta i, per tant, es pot presentar en múltiples trastorns o processos. Són molts factors interrelacionats". Per intentar frenar aquesta pràctica, causa de mort de més de 700.000 persones de tot el món cada any, les administracions hi destinen cada vegada més serveis. A Catalunya es pot trucar al 061, però també hi ha un servei específic de prevenció del suïcidi i gratuït que és el 024.

Malgrat les recomanacions dels experts, davant aquesta notícia tan tràgica molts veïns de Sallent necessiten una resposta i aquest dimecres, en qualsevol racó del poble, es podien sentir totes les hipòtesis. Al bar Florida, al centre del poble, es va fer un silenci sepulcral mentre la periodista de TV3, que estava fent un directe dos carrers més avall, apareixia per la pantalla del local explicant el relat dels fets. Quan va acabar, els clients llançaven les seves hipòtesis, que anaven des dels problemes a casa fins al bullying. Tampoc va dubtar gaire el Kevin, el veí del primer pis de l’escala on vivien les nenes: "Des del primer moment que van arribar al poble han patit bullying", deia davant nombroses càmeres de televisió. Per contra, els responsables del bar i del restaurant que hi ha als baixos de l’edifici, i que dimarts al migdia treballaven, no van voler fer cap declaració als mitjans de comunicació.

A la porta de l’institut un altre nen, germà d’una de les millors amigues de les bessones, explicava que se les veia molt felices i que sempre jugaven al carrer. Segons ha explicat el noi, avui a l’institut qui volia podia demanar atenció psicològica o també sortir de classe.

Minut de silenci

A la una del migdia, uns 250 veïns de Sallent han participat en un minut de silenci a la plaça de la Vila. L'alcalde, Oriol Ribalta, ha agraït als veïns la presència i ha lamentat "el moment difícil" que viu el poble. Ribalta ha anunciat que els Mossos investigaven el cas i que s'havia activat el protocol per donar atenció psicològica als alumnes de l'institut que ho demanessin. Al final de la intervenció també ha estirat les orelles als veïns: "No divulguem rumors. Els professionals faran el que hagin de fer, però pregaria que es deixin de donar informacions falses". Sense dir-ho, l'alcalde feia referència a les mencions al bullying que han fet tants veïns. L'Ajuntament ha decretat dos dies de dol i ha suspès tots els actes oficials i festius, inclosos els de Carnaval.

stats