Tràfic de drogues

Nova estratègia: amagar la marihuana en rodets de màquines compactadores

Els Mossos troben més de 60 quilos d’aquesta droga dins els rodets dels vehicles

3 min

BarcelonaEl negoci de la marihuana continua estenent-se a Catalunya i ara els Mossos d’Esquadra han descobert una nova estratègia dels narcotraficants: amagar la marihuana en rodets de màquines compactadores. La policia catalana se n’ha adonat en un cas que ha treballat amb l’Oficina Federal d’Investigació Criminal (BKA) d’Alemanya contra una organització criminal que havia escollit la demarcació de Tarragona com un dels llocs on operar. La branca catalana del grup estava formada per tres líders i un quart integrant que cuidava les plantacions de marihuana indoor que tenien en naus industrials. Tots han quedat detinguts. Els líders també han ingressat a la presó i es preveu extradir-los a Alemanya.

La investigació es va obrir a finals de l’any passat, quan la policia judicial d’Alemanya va detectar una organització dedicada al tràfic de drogues que actuava a tot el món. Per això va demanar als Mossos que comprovessin si un grup de persones de nacionalitat polonesa que procedien d’Alemanya s’havien instal·lat a Catalunya. La policia catalana ho va investigar i va localitzar els membres de l’organització, els seus domicilis i les naus que utilitzaven per cultivar la marihuana, emmagatzemar-la i fer la preparació per transportar-la. També distribuïen altres drogues, sobretot cocaïna.

Els Mossos van començar a seguir el grup. Fruit d’això, al maig van contactar amb la Guàrdia Civil perquè aturés a la província d’Osca un vehicle que havia sortit d’una de les naus: portava 166 quilos de marihuana amagats en aparells de refrigeració. Van detenir el conductor, que va entrar a la presó. Al juny els Mossos també van requisar 60 quilos de marihuana en una propietat d’un membre de l’organització, però va ser al juliol quan van topar amb l’estratègia inèdita. Mentre vigilaven una nau del polígon industrial Francolí de Tarragona per aquesta investigació, van veure que integrants del grup carregaven unes màquines compactadores en un camió de transport.

El que no s’imaginaven els Mossos és que els narcotraficants havien posat més de 60 quilos de marihuana dins els rodets de les màquines compactadores i que després havien soldat els rodets per intentar que la droga passés desapercebuda a la policia. El motiu és que si paraven els vehicles i feien un escorcoll poc exhaustiu, els agents no haurien detectat la marihuana. Els Mossos van aturar el camió que transportava les màquines compactadores a la Roca del Vallès i després van fer una inspecció a fons dels vehicles, en el marc de la investigació que tenien oberta, en què van trobar els 63 quilos de marihuana amagats. Segons la policia, tampoc va ser fàcil extreure la droga dels rodets.

35.000 euros en llum punxada

Pel que fa a l’operació internacional que havia començat la policia judicial d’Alemanya, es va tancar fa un mes: en aquell país van detenir tres persones i van intervenir més de 100.000 euros en efectiu. A Catalunya es van fer sis escorcolls, entre quatre domicilis i dues naus industrials. En les entrades van arrestar els líders de la branca catalana del grup i van requisar 32.000 euros en efectiu, dues armes prohibides, dispositius electrònics i documentació. En l’escorcoll en una nau de Valls van detenir l’home que cuidava les plantacions: hi havia 1.200 plantes a l’interior i diverses eines per cultivar la marihuana. Segons els Mossos, la nau tenia la llum punxada i el consum d’electricitat que havien defraudat equival a 35.000 euros.

L’home que cuidava les plantacions, a diferència dels líders, és de nacionalitat albanesa i va quedar en llibertat. Pel que fa als tres homes que estaven al capdavant de l’organització a Catalunya, continuen empresonats –tenien una euroordre de detenció i entrega– mentre esperen que els traslladin a Alemanya.

stats