Successos

Quatre guàrdies urbans de Barcelona, apartats per un àudio en què es repartien la roba confiscada a un manter

Afers interns de la policia barcelonina resoldrà l'expedient en les properes setmanes

2 min
Petits grups de manters davant d'El Corte Inglés de la plaça Catalunya de Barcelona.

BarcelonaQuatre agents de la Guàrdia Urbana estan sent investigats pel departament d'afers interns de la policia barcelonina per presumptament haver-se quedat roba requisada a un manter. Segons ha avançat Catalunya Ràdio i ha confirmat l'ARA, ara mateix els agents estan suspesos de sou i feina com a mesura cautelar mentre no es resol l'expedient que s'ha obert contra ells. Els fets van passar el 5 d'agost i tot ve, segons fonts consultades per aquest diari, d'unes gravacions on els agents parlen dels articles que acaben de decomissar a un manter.

Les mateixes fonts apunten que en els cotxes patrulla hi ha un sistema de càmeres de seguretat que, quan detecten moviment, s'activen. Aquestes càmeres haurien gravat per accident una conversa entre els agents parlant dels articles (tot apunta que era roba) que havien confiscat. Ara bé, segons fonts coneixedores de la investigació, aquestes càmeres no haurien gravat els agents emportant-se la roba. Si ho van fer o no és el que ara investiga afers interns de la Guàrdia Urbana.

Un cop va conèixer aquestes gravacions, aquest departament va decidir portar el cas a la Fiscalia. La qüestió va passar a mans del jutjat d'instrucció número 6 de Barcelona, que l'11 d'octubre va decidir arxivar la causa per dos motius: falta de proves i que el jutge tampoc tenia clar si el que haurien fet els policies seria delicte.

Falta de proves

En la resolució que arxiva el cas penalment (encara hi ha la via administrativa oberta en forma d'expedient), el jutge justifica que es desconeix quins objectes s'haurien quedat, quants n'haurien agafat i qui ho hauria fet. El titular del jutjat d'instrucció número 6 de Barcelona afirma que "podria presumir-se que els quatre agents van intervenir d'alguna manera en el presumpte repartiment de les peces", precisament el contingut que es desprèn de les gravacions. Ara bé, el jutge conclou que no hi ha cap més prova.

Hi ha delicte?

I encara que hi hagués més indicis contra els agents, el jutge té dubtes que haguessin comès cap delicte. Primer descarta la malversació: "Els béns presumptament apropiats no poden considerar-se patrimoni públic". I, després, fins i tot posa en dubte que hi hagi cap perjudicat en tot plegat perquè la roba, tenint en compte que era falsificada, no tenia propietari, segons el jutge: "Són productes falsificats que estan fora del mercat. No hi ha un valor econòmic constatable i el seu destí ordinari és la destrucció", justifica l'escrit. En les pròximes setmanes està previst que es resolgui l'expedient intern a la Guàrdia Urbana. 

stats